Fara iritatii de scutec
May 11, 2010 | In: a fi parinte
Nu stim ce inseamna o astfel de iritatie, Ra, a avut norocul, bucuria si placerea de a nu afla. Am tot citit despre aceste iritatii, am vorbit cu mamici care se lupta cu ele, si ori de cate ori mergem la medic verifica in primul rand zona scutecului.
La noi a fost probabil un cumul de factori. Au fost in primul rand scutecele din material textil, dar la fel de important este faptul ca nu am folosit servetele umede sau creme de tot felul. Ca idee generala: am evitat sa atingem pielea bebelusului cu orice fel de chimicala.
Apa si sapunul sunt sfante pentru noi. Ori de cate ori e nevoie mergem frumos la chiuveta spalam zona si apoi putem imbraca scutecul curat. Cand Ra era mica mica ii tineam pur si simplu pieptul pe palma, iar cu cealalta mana spalam. Acum cand e destul de mare si grea se sprijina singurica pe picioare si uneori folosim direct dusul.
Photo by TheGiantVermin
Nu folosim servetele umede in mod regulat. Unele servetele umede pentru bebelusi contin parfum, alcool, conservanti, SLS, parabeni si alte chimicale periculoase. Mi-am inchipuit cum ar fi sa folosesc 2-3 ani servetele umede cam de 7-8 ori pe zi. In mod sigur m-as irita, oricat de finute ar fi. De fapt stiu cum este: atunci cand racesc si imi sterg nasul de multe ori pe zi; nu odata mi s-a inrosit nasul si mi-era groaza de momentul in care trebuia sa apelez din nou la servetel.
Folosim servetele umede doar in “deplasari”, insa chiar si atunci mergem toaleta pentru a o spala daca sunt conditii decente.
Nu “tapetam” funduletul cu crema. Imediat dupa nastere, toata lumea ne recomanda sa dam bebelusul cu crema la fiecare schimbare de scutec. Si nu orice fel de crema, ci crema cu oxid de zinc, Nivea, sau alte marci asemanatoare. Si nu oricum: “un strat gros, o pelicula alba de crema”. Eu nu am inteles de ce e nevoie; de ce ar trebui un copilas in primii ani de viata sa aiba in permanenta o crema pe fund? Noi nu am crescut cu ele si nici nu erau atatea iritatii si probleme de piele.
Am studiat un pic subiectul cremei, si am decis sa nu o folosim. Orice crema se pune pe piele este in buna parte absorbita, inclusiv chimicalele. Nu cred ca e ok sa incarcam pielea atat de tanara cu atat de multe substante cand exista alternative atat de la indemana.
Singurul “tratament” aplicat zonei, este un masaj cu ulei de migdale aproximativ 1 data pe saptamana, dupa baita de seara. In rest,Β aer, apa si textile cat cuprinde.
PS: si aerisirea este esentiala – o sa revin pe tema asta.
PS2: si pentru mediu si pentru portofel este mult mai bine fara atatea servetele sau creme
Photo by Shutter Daddy
22 Raspunsuri to Fara iritatii de scutec
Dana
May 11th, 2010 at 8:34 am
Noi scapam de roseata, cand aparea daca o stergeam cu un servetel cu putin ulei de masline. Ii faceam oricum masaj cu ulei de masline si aveam la indemana. Am mai folosit intr-o perioada (mai ales noaptea cand facea kaki si nu ajungeam sa o spal cu apa) o crema de curatare bio, pusa pe un servetel si care nu necesita spalare dupa… Oricum, am experimentat si noi o iritatie chiar cand ne-am intors din maternitate unde o stergeau-stergeam numai cu servetel si o dadeau-dadeam cu o tona de crema la fundulet de era alba toata – eram socata si mirata de atata crema dar daca ziceau tantiile asistente acolo ca asa trebuie in zapaceala de atunci nici nu ma gandeam eu sa fac altfel. Ajunsi acasa ne-am mai relaxat si i-a trecut si copilului iritatia. Nici acum nu inteleg de ce trebuia asa de multa crema…
Adina
May 11th, 2010 at 9:53 am
Si noi suntem adeptii spalarii la fundulet cu apa si sapun pentru copil. Iar Bianca noastra nu a avut iritatii sau alte rani. Aud unele mamici ca au schimbat crema x cu crema y deoarece copilul se irita. Noi ii dam un strat foooarte fin de crema Petrini, si am refuzat sa punem tone de crema, doar pentru ca asa zic unii si altii.
Andreea
May 11th, 2010 at 12:27 pm
Si noi tot cu apa si sapun. Matei a mai avut usoare iritatii, am folosit la inceput o crema cu oxid de zinc si si-a revenit repede. La Bepanthene am renuntat foarte repede, am ales o alternativa bio, cand s-a terminat am eliminat cu totul.
Estera
May 11th, 2010 at 1:27 pm
Ma bucur sa aflu ca sunt multe mamici care fac exceprie de la ‘regula’ atat de instalata in lumea noastra ‘moderna’.
Si noi ne ferim de cremele fantastice care se gasesc pe piata. Am avut de cateva ori funduletul rosu si am gasit uleiul de galbenele de la plafar care ne-a ajutat, dar il folosim doar daca e musai.
Sa fie frumosi si sanatosi bebii nostrii ingerasi.
Mihaela
May 11th, 2010 at 4:41 pm
Total de acord cu principiile de baza. Noi am avut o mica inrosire la un moment dat – cred ca am exagerat eu cu kiwi – si ne-a trecut cu… aer. Am lasat funduleata la aerisit cate 10 minute dupa fiecare schimbat si in 2 zile a disparut. In rest folosim un sapun cu extract de galbenele si, bineinteles, minunatul ulei de migdale. Cu care noi facem masaj pe tot corpul…
Lore
May 11th, 2010 at 10:42 pm
Safie necesar sapunul la fiecare spalare de fundulet?
Adelle
May 11th, 2010 at 10:58 pm
@ Dana, si noi la maternitate am dat constiinciosi cu crema, asa de multa ca nici nu se vedea pielea. Eram asa impresioanata de eveniment abia acasa am realizat ca se exagereaza.
@Mihaela, si eu ii fac masaj pe tot corpul cu uleiul de migdale, si ce mult ii place… π
@Lore, ai dreptate, sapunul nu e tot timpul necesar, mai usuca pielea. Dar la kaki trebuie neaparat.
Noi avem sapun de la Galador si e f ok.
Lore
May 11th, 2010 at 11:02 pm
Pai da, si eu numai la caca folosesc. Si trebuie sa recunosc ca la al doilea bb nu stiu daca am fololit 5 pachete de servetele umede si are 19 luni, iar acum am facut homemade servetele umede.
Asa e, usuca pielea mai ales cand si apa e calcaroasa π
Petitie si protest impotriva stabilirii indemnizatiei pentru cresterea copilului la 600 ron « Blogul Cojocarilor
May 12th, 2010 at 12:41 am
[…] Adelle, Alexandrescudaniela’s Blog, Lumea lui Guguluf, Bogdana, Magda, Carla, Madalina, Mirela, […]
diana
May 12th, 2010 at 12:43 am
zilelele trecute m-am uitat pe un pachet de servetele happy. nu stiam ca exista atat de multi parabeni in total, cu atat mai putin ca pot fi atat de multi intr-un amarat de servetel de sters copilul :((
Mihaela
May 12th, 2010 at 12:50 am
@Lore: sapun si noi tot numai la caca. Se pare ca si prea mult sapun strica, zicea un pediatru ca reduce capacitatea naturala de protectie a pielii.
@Adelle: deci masaj cu ulei doar o data pe saptamana? Noi facem ceva mai des. O fi o problema? Ce fel de ulei folositi?
Servetelele ocazionale noi le cumparam de la plafar. Am gasit organice si biodegradabile.
Adelle
May 12th, 2010 at 8:35 am
Mihaela, nu cred ca e o problema masaj mai des. Noi folosim ulei de migdale. Am mai dat si cu ulei de masline extravirgin. O data pe saptamana pentru ca mai des nu prea reusim π , pentru noi e ok asa.
Cand Ra era bebe mic si ii faceam baie aproape in fiecare seara, de multe ori doar o tineam sa se joace in apa, nu apelam la sapun. Nici nu avea de unde sa fie asa murdarici.
Bianca
May 12th, 2010 at 12:30 pm
Noi nu-l stergem deloc cu servetele umede, doar il spalam cu apa, uneori cu sapun. Crema de schimb cu galbenele folosim f rar acum. Ma recunosc insa in povestile voastre, la inceput reuseam sa terminam un tub in 2 saptamani, acum il avem de prin decembrie in casa.
O singura data Stefan s-a iritat, cand avea vreo 3 saptamani, si – la recomandarea pediatrului si dermatologului – am folosit pe rand Mustela, Bepantehne, ceva de la Eucerin. Era din ce in ce mai rosu. In a 3 a zi, ne-am decis fara creme, funduletul gol; iar seara la culcare un pic de crema cu galbenele de la Weleda. A 2 a zi dimineata pielea se refacuse aproape complet. De atunci nu mai avem probleme.
Amy Morteci
May 13th, 2010 at 9:19 am
eu folosesc servetele umede cand sunt afara cu puiul :(. acasa in schimb il spal si eu cu apa si sapun (daca este nevoie) daca nu atunci imi place sa il sterg cu ceai de galbenele si sa il las asa pana se usuca :X
cand era micut (acum are 10 luni) ii faceam baie in infuzie de musetel si galbenele. faceam treaba asta zilnic. si nu foloseam mereu sapun pt ca evident nu era murdar. il lasam in apa putin, se balacea in ceiuc si gata. are o piele minunata :X
Mihaela
May 13th, 2010 at 9:58 pm
Adelle, iata ce discutie interesanta si utila ai pornit! Deja noi am hotarat sa adoptam o parte din practicile bune insirate mai sus.
Cand e cazul, voi ce folositi pentru baita? Noi avem un gel de dus pe baza de plante, la care vrem totusi sa renuntam pentru o alternativa naturala.
@Lore: ne spui si noua cum faci servetele umede homemade?
Adelle
May 16th, 2010 at 5:19 pm
Mihaela, la baita tot sapunul de la Galador folosim. Doar pt spalarea parului avem un sampon bio special pentru bebelusi. Sapunul Galador cred ca ustura la ochii.
Si eu sunt interesata sa gasesc o varianta mai buna pt sampon.
Dahnah
May 16th, 2010 at 11:37 pm
Noi folosim sapun neutru – noi, adica toata casa.
La fund o spal cu apa simpla la pipi, cu apa si sapun la kk.
Servetele cand e un kk de ala imens de umpla tot scutecul, tre’ sa iau grosul si apoi apalarea de rigoare π
Dari s-a mai intosir, sau a avut puncticele, mai des decat ziceti voi. Atunci inlocuiesc apa cu ceai de galbenele si cu vata inmuiata in el – la fiecare schimb de scutec.
Servetele umede am mai facut si eu i casa – ceu uleiuri esentiale: tea tree, galbenele si lavanda si carriers – migdale, cocos si masline.
Oricum pentru cine foloseste scutece refolosibile in mod exclusiv, crema sau uleiul nu isi au intrebuintare. Desi am auzit ca ar fi aparut ceva mai light si pentru cloth diapers, dunno.
emese badina
May 24th, 2010 at 10:55 pm
si noi suntem din categoria norocosilor care nu am avut iritatii de scutec chit ca purtam scutece de unica folosinta (intotdeauna Pampers dar intotdeauna cu 1 marime mai mare ca sa nu o stranga) si ne stergem cu servetele umede de care se nimeresc (aici nu suntem fideli vreunei marci). niciodata dus dupa kaka ci doar sters bine cu servetele umede si cateodata cativa stropi de ulei sau creme de calendula (noi folosim intodeauna WELEDA, sunt bio)…
emese badina
May 24th, 2010 at 11:00 pm
am citit mai sus ca ati deschis subiectul baita si cosmetice in exces.
eu am nascut in Germania si pediatrii de acolo recomanda baita doar 1 data pe saptamana si atunci pe cat posibil fara sapun/sampon si alte cosmetice.
noi punem in apa la fiecare baie doar ulei de calendula sau cateodata sare de mare. in rest nu folosim mare lucru la categoria cosmetice. nici sapun, nici sampon iar Anais miroase mai bine decat cel mai scump parfum de pe lumea asta…
Adelle
May 25th, 2010 at 8:19 am
Emese, foarte interesant ce spui despre baita. Sarea de mare ce efect are?
Alina
May 27th, 2010 at 8:33 pm
@emese si noua ne-au recomandat baita mai rar, nascand in Elvetia. dar depinde de locatie, in Bucuresti unde este foarte mult praf cred ca totusi e nevoie sa il speli des altfel se irita pe la cute
@Adelle Parintii nostri foloseau pudra pe post de creme, in nici un caz nu lasau fundul liber in scutece.
Nici noi nu folosim servetele umede pentru deplasari si nici creme decat daca mi se pare mie ca incepe sa se inroseasca. In schimb folosim ulei de migdale dupa fiecare baie.
Sarea de mare eu nu as recomanda-o la bebe asa mic. Depinde si foarte mult de tipul de apa, unde locuim noi apa este foarte calcaroasa, daca mai pun si sare…
Calendula = galbenele
brishtara
May 27th, 2010 at 11:48 pm
Nici eu la Lucas nu am folosit prea mult creme/uleiuri.NE-am si inca ne luptam cu dermatita. Imi era teama sa nu aibe ractie tocmai de la ele. Dar gresisem. Ar fitrebuit sa il hidratezmai des altfel nu ajungeam la excoriatiile si pruritul la care amajuns pana m-am informat mai bine. Shea il ajute extrem de mult acum.
Pe Thea daca nu o dadeam cu ungunet la fiecare schimbare de scutec pe toate cutele de la fund in jos facea nite rani care ajungeau sa zemuiasca din cauza ca era piele pe piele..si nu ajungea aerul. Era foarte grasa.
Nu va voi minti dar cateodata nici la caca nu il spal cu sapun pe Lucas. Daca face la olita ramane f putin murdar iar riscul de infectie nu e ca sila fetite.