Efectele fumatului pasiv la bebelusi

March 2, 2010 | In: a fi parinte, eco, iesim din casa

Fumatul pasiv ucide

Fumatul este periculos pentru  bebelusi si copii. In reclama de mai sus scrie: “Smoking isn’t just suicide. It’s murder.” Poate e un pic cam dur spus, dar e real.

Daca fumezi langa bebe creste mult riscul de SIDS, adica moarte subita, inexplicabila.

Cateva statistici triste, dar adevarate:

  • Daca ambii parinti fumeaza, creste riscul SIDS de 3 pana la 7 ori ori  fata de copiii ai caror parinti nu fumeaza
  • Daca mama fumeaza,  tatal nu, riscul SIDS creste de 2 ori
  • Daca tatal fumeaza, mama nu, riscul SIDS creste de 1½ ori
  • Copiii parintilor fumatori au de 2 pana la 3 ori mai multe infectii respiratorii sau alergii.
  • Fumatul in casa poate dubla pentru copil riscul de a face cancer pulmonar la maturitate.
  • In UK peste 17.000 copii sunt spitalizati anual datorita fumatului pasiv. In Romania nu exista o astfel de statistica, si ma tem ca cifrele ar putea fi mai mari pentru ca, procentual, la noi sunt mult mai multi fumatori.

Fumul de tigara are multe toxine printre ele: monoxidul de carbon (gaz asfixiant);  benzen (blocheaza formarea celulelor sangvine); amoniac (iritant pentru piele, ochi si mucoasa cailor respiratorii); acid cianhidric (folosit si in otravarurile de sobolani), formol, si bineinteles nicotina (initial era folosita ca insecticid). Toate aceste sunt in mod special periculoase pentru copiii doarece corpul lor este in plina crestere si dezvoltare.

Spune nu fumatului pasiv

De ce fumatul pasiv afecteaza bebelusii?

1. Respiratia este afectata. In locul oxigenului in plamani intra gaze toxice. Aportul de oxigen este foarte important pentru copiii aflati in creste, iar fumul de tigara sau trabuc fura bebelusului din oxigen. Astfel este impiedicata dezvoltarea unei parti a creierului care controleaza respiratia. In plus, pasajele nasale ale bebelusilor sunt foarte sensibile la fum si la orice iritant sau alergen

2. Miciile inimoare sufera. Fumul nu face rau doar plamanilor, dar si inimoarelor aflate in plina dezvoltare. Studiile au aratat ca fumatul pasiv la copii scade HDL (colesterolul cel bun, care ne apara de boli la inima) iar toxinele din fum afecteaza ritmul batailor.

3. Dezvoltarea creierului este afectata. Nicotina diminueaza impulsurile de compensare pe care le transmite creierul in dorinta de a reveni la respiratia normala. Este posibil ca in cazul unei raceli cu nasul infundat, copilul unei mamici fumatoare  sa aiba mari probleme in a reporni respiratia datorita efectelor nicotinei.

Alte pericole la care ii expunem: astm, alergii, paradontita (boala a gingiilor, care in final duce la caderea dintilor), pneumonie, precum si alte boli ale plaminilor, infectii ale urechilor, in plus, creste mult riscul de a face cancer.

Copii care cresc langa fumatori au sanse mai mari sa devina ei insasi fumatori chiar inainte de a intra la liceu. Unul dintre motive ar fi faptul ca ei imita tot ceea ce vad dar si pentru ca “chimia” corpului are nevoie de nicotina.

Copiii imita ceea ce vad

Daca nu te poti lasa de fumat pentru copilul tau, incearca macar sa nu il tii in fum. Bebe nu vrea sa fumeze. Nu e de ajuns sa deschizi ferestrele sau sa pornesti aerul conditionat. Doar fumatul afara ii poate proteja.

Multe mamici in devenire stiu ca fumatul poate afecta bebelusul, se lasa chiar de fumat.  Ele evita sa mearga in locuri de fumatori si asta doar atata timp cat sunt insarcinate. De indata ce apare bebe, toate aceste recomandari sunt date uitarii. Multe mamici se reapuca de fumat, probabil sperand sa slabeasca. Ca o mica paranteza, alaptatul slabeste, fumatul nu. In plus, fumatul pasiv poate afecta bebelusul mult mai mult acum cand nu mai este in burtica.

Surse poze: hsufehmi, "SIR: Poseyal : KNIGHT of the DESPOSYNI

Referinte: http://www.kellymom.com/health/lifestyle/smoking.html
http://www.askdrsears.com/html/10/t105800.asp
http://www.guardian.co.uk/uk/2007/jun/19/smoking.health

Related Posts with Thumbnails

Bookmark and Share

5 Raspunsuri to Efectele fumatului pasiv la bebelusi

Avatar

Iulia

March 3rd, 2010 at 2:56 am

Mi se pare foarte corecta reclama. Astept cu nerabdare sa dea si la noi o lege care sa interzica fumatul in locurile publice.

Avatar

Lore

March 4th, 2010 at 12:50 am

Sediul si punctul de lucru al firmei noastre este chiar acasa. Venisera doua domsoare in control(pareau chiar istete si cochete dar prea indraznete. Sotul meu fumeaza afara fie vara/iarna cald ori frig. Doamnele se pregatisera sa isi aprinda tigara fiind convinse ca voi accepta sa le las. Au fost extrem de suparate ca le-am invitat sa fumeze pe terasa expicandu-le ca nu sunt dispusa sa fiu nici macar 2 minute fumatoare pasiva, cu atat mai mult ca avem si 2 copii care isi petrec tot timpul pe langa mine.

Avatar

Adelle

March 5th, 2010 at 12:39 pm

Lore, un mare bravo pt atitudine.

Avatar

Lore

March 5th, 2010 at 12:46 pm

Era vorba si de atitudinea lor. Aveau impresia ca daca vin in control urma sa umblam pe varfuri. A fost si un risc oarecum, actele nu erau tocmai in regula si ne puteau arde, dar nici nu sunt dispusa sa accept compromisuri cand vine vorba de sanatatea copiilor mei. Sorry!

Am fost o fumatoare inraita si am renuntat. Dupa 3 ore i-am spus medicului cu care lucram: am renuntat la fumat. S-a intors catre mine si mi-a spus: Felicitari, ar fi mare pacat sa te reapuci acum(ca si cum renuntasem parca de 3 ani nu 3 ore). Au fost cuvintele care m-au ajutat sa nu mai pun tigara in gura: ar fi pacat sa te reapuci acum.

Avatar

Marcuta Silviu

July 18th, 2010 at 1:45 pm

Eu m-am lasat de fumat pentru copilul meu!

Comment FormComenteaza

    WordPress › Error

    The site is experiencing technical difficulties.