Uraaa! Comunicam prin limbajul semnelor
March 16, 2010 | In: a fi parinte
“Mamica geeky” din mine, tot umbland si scormonind internetul a aflat ca bebelusii pot comunica chiar inainte de a vorbi, prin semne. Incredibil, adica puiul meu de om poate sa vorbeasca si sa imi comunice diverse lucruri la doar cateva luni de viata. Bonus: practic va mai stii o limba straina – cea a surdo-mutilor, semnele bazandu-se pe limbajul lor.
Imediat mi-am luat o carte pe subiect si m-am apucat sa aprofundez si sa exersez miscarile (adica semnele). Sa vedeti ce am tzopoit de bucurie cand Ra, acum 5 zile, mi-a cerut laptic facand semnul de rigoare. La inceput am crezut ca e o intamplare, ca mi se pare mie, dar uite ca figura se tot repeta. Si, wow, ce minunat si ce relaxant e sa comunici cu ea prin semne si nu prin planset. De notat, Ra are 9 luni. Poze cu semnul inca nu am ca e destul de greu sa prind momentul, trebuie sa ma credeti pe cuvant.
Acum ma astept sa primesc raspunsurile si la alte semne pe care le tot exersez, am sperante mari pentru: “mancare”, “apa”, “toaleta”, “pisica”, “catel”, “mai mult”, “gata” si “nu”.
Care ar fi avantajele?
- Reduce frustarea parintilor. Imagineaza-ti ca poti comunica cu bebe cu 1 an mai devreme.
- Reduce frustrarea bebelusilor. Imagineaza-ti cum ar fi sa nu poti comunica nimic, chiar si cele mai de baza nevoi (apa, mancare), eu as plange.
- Creste increderea in sine. Semnele permit bebelusilor sa comunice, sa isi exprime gandurile. Eu sunt pur si simplu incantata sa aflu ce vrea Ra, iar ea e si mai incantata ca eu o pot intelege si ii pot raspunde nevoilor.
- Studiile au aratat ca bebelusii care vorbesc limbajul semnelor au un IQ mai ridicat si, in timp, vor avea un vocabular mai dezvoltat decat media.
- Comunicare ne arata noua, parintilor, ce bebelus destept avem. Ra deja stie semnul pentru la revedere si face cu mana daca observa pe cineva la usa. In plus, un bebelus care face semne e incredibil de delicios.
Este foarte usor
Nu e doar pentru super-mame, oricine poate face asta, nu e nevoie de timp in plus. Mie mi se pare ca e mai usor sa folosesti semnele decat sa nu le folosesti.
Iata principiile de baza:
- In primul rand atunci cand spui cuvantul trebuie sa fii la nivelul copilului pentru ca el sa vada foarte bine semnul.
- Rostesti cuvantul si in acelasi timp faci semnul.
- Incearca sa fii constant, sa faci semnul de fiecare data cand folosesti cuvantul. Daca de exemplu vrei sa il inveti semnul pentru mancare de fiecare data cand el, sau tu manancati, trebuie facut semnul.
- Incearca sa introduci semnele cat mai natural in timpul rutinei zilnice si la joaca. Bebelusul nu trebuie sa suspecteze ca vrei sa il inveti ceva, iar pentru tine nu trebuie sa fie un “stres”.
- Ai rabdare. Cu timpul bebe va “absorbi” pur si simplu informatia.
- Se poate incepe cat mai devreme, intre 3-6 luni, dar sa nu te astepti sa primesti un raspuns mai devreme de 6 luni. Noi am inceput la 6 luni. Abia acum la 9 luni am vazut primele semne.
Este natural?
Oamenii ii invata pe copii limbajul semnelor de sute de ani. Sa ne amintim de semnul pentru nani, toata lume il stie din copilarie, sau semnul pentru nu, la revedere, bravo etc. Principalul motiv este dorinta parintilor de a afla exact ce gandeste copilul si ce are el nevoie.
Este o realitate: muschii utilizati la miscarile fine din mana se dezvolta celor necesari vorbirii. Este clar ca ei sunt dotati de la natura cu toate cele necesare comunicarii chiar inainte de a vorbi.
Cartea pe care am folosit-o eu este de la okian, este de buzunar, incape intr-o gentuta mica, poate fi citita in parc in max 2-3 iesiri, are multe semne, chiar si cantecele, totul in engleza – Baby Sign Language Basics: Early Communication for Hearing Babies and Toddlers
Am gasit chiar si un dictionare de semne: aici
4 Raspunsuri to Uraaa! Comunicam prin limbajul semnelor
cojocarii.wordpress.com/
March 17th, 2010 at 1:59 am
super! de la ce varsta a bebelusului este recomandata folosirea limbajului prin semne?
multumim.
Adelle
March 17th, 2010 at 12:18 pm
teoretic poti incepe oricand. Cel mai bine este sa incepi undeva intre 3 si 6 luni. Daca incepi chiar de la nastere nu ii faci nici un rau, chiar e mai ok ca te obisnuiesti si tu.
Dahnah
March 22nd, 2010 at 9:20 am
Si eu practic limbajul semnelor cu fetita mea (8 luni acum) de pe la 4-5 luni. “Lapte” e semnul pe care sunt sigura ca il intelege, deocamdata nu raspunde facand semnul, dar se agita si rade cand ii arat lapte si stie ce urmeaza. Cand nu are chef pur si simplu intoarce capul si ignora pumnul deschis-inchis.
Eu am 2 videos, unul de Joseph Garcia si altul “babay signing time”, foarte instructive.
Iva
February 9th, 2013 at 12:30 am
Minunat! Si noi practicam limbajul semnelor si imi place foarte mult – si lui, e atat de mandru cand invata un semn nou 🙂 Noi am inceput mai tarziu, avea deja un an, dar a prins foarte repede. Deci, nu e prea tarziu daca nu ati inceput deja 🙂
Stie cineva daca exista materiale (desene animate) si in limba romana?