Materiale sanatoase pentru gatit
January 10, 2011 | In: mancare sanatoasa
Ra mi-a schimbat mult viata, m-a invatat multe si m-a facut sa imi pun intrebari si sa nu accept lucrurile asa cum sunt. Inainte de a incepe diversificarea am citit diverse carti la subiect, retete, ingrediente etc. Am cautat sa aflu si care e varianta cea mai sanatoasa pentru gatit.
Stiam ca Teflonul e “banuit” ca ar produce diverse probleme dar inca nu ma desprindeam de tigaile si oalele cu Teflon. Stratul “antilipire” (polytetrafluoroethylene) se curata in timp si intra in mancare, indiferent de cat de scumpa e tigaia. Studiile arata ca substanta e cancerigena si producatorii de Teflon au agreat sa renunte la ea pana in 2015.
Sanatatea bebelinei fiind cel mai important lucru am devenit foarte dispusa sa renunt la Teflonul care imi invadase cam toata bucataria.
Am cumparat de la Ikea o cratita si o tigaie din fonta, foarte grele si cam greu de manuit, dar fonta e un material sanatos. Conserva caldura timp indelungat, mancarea se coace la temperatura scazuta si nu se arde. Imi ies mancaruri un gust deosebit, de ex sunt foarte bune pentru pilaf-uri.
Emailul (otel smailtuit) e ok, am 2 ibrice (thanks Eugenia), vreo 2 oale de la bunica plus cateva oale micute primite de la VES (bebe kit). Materialele sunt sanatoase, usor de curatat si folosit, bune conductoare de caldura. Totusi trebuie avuta mare grija pentru ca sunt fragile, sare smaltul de la lovituri si in acest caz trebuie inlocuite.
Oalele speciale de bebelusi primite de la VES imi plac mult, sunt micute, perfecte pentru primele luni de diversificare.
Inoxul (otelul inoxidabil – aliaj de fier si carbon) este practic si rezistent, usor de intretinut si nu arde mancarea. Trebuie avut grija pentru ca sarea in stare pura il poate ataca. Am cateva oale in care imi place sa fac supa sau sa fierb pastele.
Sticla e indicata pentru gatirea la cuptor, e un material sanatos, stabil. Imi place sa gatesc in vasele de sticla diverse budinci sau sufleuri, e transparenta si pot vedea mancarea.
Ceramica (argila prelucrata la cuptor) este un material sanatos si natural, are un aspect elegant. Este optima pentru coaceri sau inabusiri. M-as bucura sa am ceva vase de gatit din ceramica.
Portelanul se comporta la fel ca sticla, este un material foarte sanatos, dar scump, considerat de lux. Vasele sunt fragile dar se curata usor si au un aspect placut. Din nou ceva de trecut pe wishlist.
Alte materiale catre trebuie evitate
Aluminiul tinde sa arda mancarurile, aluminium poate trece in mancare (acest metal este toxic). In plus, este favorizata distrugerea vitaminei C.
Fierul rugineste usor si uneori confera mancarii un gust feros.
Arama e ok pentru vasele de decoratiune, insa nu si la gatit. Arama se oxideaza usor si produce saruri toxice.
Voi in ce gatiti?
sursa poze cu vasele din portelan si ceramica www.pentrugatit.ro
11 Raspunsuri to Materiale sanatoase pentru gatit
madalina
January 10th, 2011 at 12:45 pm
mda..si eu am nevoie de un ajutor cu diversificarea..poate scrii mai multe..cand ai inceput..ce i-ai dat..mi-ar fi de mare ajutor!mersi
Raluca
January 10th, 2011 at 12:52 pm
Superb articolul! Si eu stiam de “cast iron” ca e cel mai bun material de gatit (si acum am cautat in dictionare ca e fonta de la noi)! Si ca teflonul e incredibil de nociv, inclusiv in timpul sarcinii da multe nereguli la fat.
Multumim!
Gina
January 10th, 2011 at 3:04 pm
Gand la gand 🙂 Si eu vreau sa imi cumpar o tigaie wok si am facut recent o analiza de genul asta. Desi au aparut niste variante de teflon care nu contin substantele care s-au dovedit nocive, as merge tot pe varianta ceramica sau fonta. Si la fonta am niste semne de intebare pentru ca stiu ca se inegreste in timp, nu se curata prea usor aceasta negreala si nu stiu cat de sanatoasa este.
Asa ca probabil o sa raman la varianta ceramica. Mi s-a parut dubios insa ca pe interior, sub ceramica se afla un strat de aluminiu.
Ma mai documentez 🙂
Ioana
January 10th, 2011 at 5:50 pm
Eu sunt pro ceramica.Imi place mult cum ies mancarurile in vasele de ceramica.Imi place sa mananc din strachina si sa beau din cana ceramica din aia veche.Parca totul are gust mai bun.Noi tocmai am inceput diversificarea si gatesc la aburi.In general am cratite emailate si un cos de fiert la aburi din inox.Fonta nu imi place in mod deosebit.Facusem si eu o pasiune pentru teflon insa mi-a trecut brusc.Singura lipsa pe care o am e la clatite ca asa ma obisnuisem cu tigaia mea de teflon pentru clatite ca acum nush in ce sa le mai fac :d.Noroc ca nu fac asa des :)).
Cristina
January 11th, 2011 at 1:25 am
eu gatesc in fonta, otel si yena; de curand am cumparat si niste vase din ceramica si am primit de la mos craciun, vasele VES pt bebe (din email) . recent am renuntat si eu la teflon:-)
fain articol!
Adelle
January 13th, 2011 at 1:12 am
@Madalina, am retinut si voi incerca sa scriu cum am facut cu diversificarea.
@Gina sa imi spui si mie ce afli despre ceramica plus aluminiu. Cele 2 oale de fonta pe care le am nu s-au innegrit deloc pana acum
@Ioana, da, nu stiu ce ne facem cu clatitele. Cred ca intreb bunicile ca ele nu aveau teflon 🙂
Florina Oprea
January 17th, 2011 at 11:27 am
super articol, credeam ca vase emailate dragute, pentru copii, sunt doar in State 😀
Ana Maria
November 2nd, 2011 at 10:34 am
Buna ziua,
eu va recomand tigai,vase,oale,gratare toate din ceramica.Sunt foarte practice , fiind acoperite cu ceramica, asigura maxima calitate si siguranta in gatirea alimentelor! Nu contin elemente daunatoare sanatatii precum PTFE si/ sau PFOA, prezente de exemplu in teflon.Pot fi utilizate si in cuptor (pana la 160 de grade), si stiu si de unde sa le procurati.Dmail.ro cu sediul in Bucuresti pe Bd. Natiunile Unite, Nr.4, Bl.106, Parter, Sector 5
Ana
February 8th, 2013 at 7:13 am
Vasele din fonta de la Ikea sunt emailate si in interior, am vrut si eu sa imi cumpar… asa ca nu sunt prea sanatoase, de obicei emailul contine plumb.
Adelle
February 8th, 2013 at 10:50 am
Ana, merci pentru mesaj. Chiar ma intrebam cum sunt vasele din fonta de la Ikea, si eu aveam ceva dubii cu ele.
Aura
February 26th, 2013 at 10:26 pm
Buna, despre aparatele de facut paine ce parere ai?