Iarna in sling, wrap sau mei tai
November 30, 2010 | In: port bebe
Anul trecut cand a venit frigul Ra avea 4 luni si am iesit din iarna prin martie adica la 9 luni. In toata perioada aceasta am iesit afara zilnic minim 2, 3 si chiar 4 ore. Dr. Spock recomanda ca bebelusii sa iasa la aer, indiferent de vreme, dar mai ales iarna cand petrec mult timp in camere incalzite care usuca caile respiratorii si de aici apar racelile. Si da, copiii ies afara si iarna, chiar si in Canada la -20 de grade. Este foarte important si pentru a se cali. Adesea ma plictiseam invartindu-ma atatea ore prin curte si prin parcuri insa trebuia sa o fac pentru Ra, pentru a-i fi bine cand e mai mare. Cat despre ea, nu avea nici o treaba, dormea sau explora lumea inconjuratoare de la caldura pieptului meu.
Ce sistem de purtare?
Noi am iesit mult timp in wrap si mei tai cu catarame; slingul cu inele nu prea l-am mai folosit afara, mai mult in casa. Am preferat sisteme de purtare care sa distribuie greutatea pe ambii umeri (pentru a fi confortabil cat mai multe ore) si care sa fie ok de purtat pe sub geaca mea. Nu conteaza cat de gros este sistemul de purtare, pentru ca nu pe el ne bazam sa ii tina de cald, ci pe schimbul de caldura intre corpul parintelui si al bebelusului. Asta e principiul esential.
Stam aproape pentru a ne tine cald una alteia
Cheia este sa reduc pe cat de mult posibil numarul de haine dintre mine si bebe. Pana pe la 6 luni am tinut-o numai in fața cu haina mea deschisa. Am tinut geaca deschisa pentru ca ea impiedica schimbul de caldura intre bebe si parinte (gecile sunt facute astfel incat sa izoleze cat mai bine de frig si vant). Ori reglarea temperaturii beblusului se face cel mai bine tocmai prin contactul cu parintele, e ca si cum bebe ar avea un calorifer pe corp. E aproape imposibil sa ii fie frig.
In plus daca as fi purtat-o peste haina mea as fi pierdut 3 dintre cele mai importante motive pentru babywearing: bebe simte bataile inimii, mirosul si caldura mea. Uneori Ra a fost purtata si in spate, peste geaca mea sau a lui Daddy, dar asta dupa 6 luni. S-au distrat amandoi dand zapada sau plimband catelul. Am imbracat-o un pic mai gros, am avut in vedere faptul ca intre ei era geaca lui Daddy si nu este in contact cu “sursa” de caldura. Din acealasi motiv nu i-am lasat mai mult de 30-45 de minute.
Cum o imbrac pe bebelina?
Depinde mult de cat de frig este dar e important sa evitam supraincalzirea bebelusului – transpira si raceste mult mai repede. Nu trebuie uitat ca fiind in contact permanent cu purtatorului (in cazul purtarii in fata) bebe are practic un calorifer langa el.
Trebuie acordata atentie picioarelor pentru ca ele nu sunt lipite de “calorifer”. Foarte utile ne-au fost jambierele de lana merinos. Pantalonii se ridica datorita pozitiei de broscuta, dar jambierele raman pe pozitii tinand cald. Tot la loc de cinste au fost botosii din lana de la bunica. Mai tarziu am descoprit ca exista si botosei inalti speciali pentru copii purtati, fiind inalti tin cald chiar daca pantalonul se ridica.
Caciulile normale sunt cam “naravase”. Daca bebe intoarce de 2 ori capul stanga-dreapta, pac caciula s-a ridicat in varful capului. Si uite asa am redescoperit utilitatea caciulilor tip cagula, caciuli atat de populare cand noi eram copii.
Costumele foarte groase de tip “cosmonaut” sunt de evitat pentru ca sunt mult prea groase, sunt incomode, lasa copilul cu picioarele dezvelite atunci cand sta in pozitia “M”. In plus sunt greu de imbracat/dezbracat, lucru important daca vrei sa intri intr-un magazin. Si cel mai important aspect este ca impiedica schimbul de caldura cu parintele, asa cum impiedica si geaca mea. Recunosc nu am rezistat valului si in perioada mea de explorari am cumparat un “cosmonaut” bleu. L-a imbracat de 3 ori dupa care am renuntat complet, mai mult ma incurca. Daca e cineva interesat, il dau ieftin.
Cel mai util ne-a fost un costum din fleece, special pentru babywearing. Croiala e ampla, astfel incat in pozitia M picioarele raman acoperite. Fiind larg e usor de imbracat si intra mai multe straturi de haine dedesubt.
Cum o protejez in plus la spate daca nu ii pun haina?
Bine, bine dar nu poate iesi afara fara haina, trebuie sa ii acoperim spatele care nu este in contact cu parintele. Corect, nu trageti, exista solutii :). Toamna am purtat o vesta din perioada de graviduta, este din lână si e mai lunga. Ne cuprindea oarecum pe amandoua, desi Ra avea o parte din spate gol.
S-a facut mai frig, am imprumutat geaca lui Daddy. Si ea ne cuprindea pe amandoua, fermoarul se mai desfacea, mai lasa gol spatele bebelinei. La umeri si pe laterale imi era muult prea larga, nu ma simteam prea confortabil si nici prea chic. Isi facea oarecum treaba insa avea si destule neajunsuri.
Destule motive incat sa cer de la Mosul o protectie speciala pentru babywearing (cover) marca MaMDesign, ochita de mine intr-un magazin din Germania. Este ca o haina ce acopera spatele babelusului dar nu si burtica (se prinde foarte usor de parinte cu niste sireturi). Tine foarte bine de vant si frig, picioarele copilului fiind si ele inauntru. Am fost si inca sunt mega incantata de el, atat de tare incat am pornit chiar si magazinul iar primele produse aduse au fost cele de la MaMDesign si Babyidea (ambele sunt produse de aceeasi firma din Finlanda).
Alte idei?
La Babywearing Week am prins o alta idee: Didinuska a pus peste bebe o alta geaca pe care a inchis-o cu fermoar la spatele ei. In poza de mai jos in stanga.
Acum cand e mai mare si merge mai mult pe jos
Acum Ra are un aproape un an jumate. Vrea mai mult sa mearga singura, si sta mai putin in port bebe. Pe distante scurte e ok sa fie puratat si pe deasupra gecii. Uneori folosesc un Tonga care e mai flexibil. In pouchul normal nereglabil (sling fix) nu prea mai incape daca avem amandoua haine groase de iarna.
Exista insa in continuare momente cand sta 1-2 ore in port bebe pentru a-si face somnul. Si atunci o tin neaparat in contact cu mine sub protectie (cover). Atunci o port in mei tai sau mai nou in Manduca. Uneori cred ca se urca la mine si pentru a se incalzi un pic intre doua runde de joaca :).
12 Raspunsuri to Iarna in sling, wrap sau mei tai
Raluca
November 30th, 2010 at 2:00 pm
Ca de obicei, minunate postarile tale!
Eu sunt inca in mari dubii cu toate cover-urile si hainutele de babywearing pentru ca dupa 5 minute de stat in SSC se cere jos sa umble. Si apoi dupa alte 10 minute iar vrea in brate. De asta il imbrac ca pentru afara la joaca, il imbrac gros.
Dar imi place mult ca ne-ai impartasit cum te-ai hotarat sa deschizi magazinul. Tot timpul am fost curioasa de inceputurile unor afaceri asa frumoase cum e magazinul vostru.
Adelle
November 30th, 2010 at 2:22 pm
Raluca, multumesc frumos pentru aprecieri.
Alex e deja mare, umbla, e ca si fi-mea 🙂 desi cum spunea, uneori sta si ea mai mult. De ex la Babyexpo ne plimbam noi doua, Manduca si cover-ul cam 1 ora prin parc, asta la pranz. Ea tragea un pui de somn, manca si laptic, eu luam o pauza, luam aer si ma reincarcam. Eram departe de agitatie, se refacea legatura aceea dintre noi, pentru ca in restul zilei a stat cu buni.
Anul trecut cand ea era mititica coverul a fost folosit la greu.
Daniela
November 30th, 2010 at 9:32 pm
Ceau! Asa ce ma bucur ca ai scris despre purtatul iarna!! In mare parte ii asa cum imi imaginam eu (sistemul imbracat cu geaca-lu’-tati mai mare pe deasupra). Eu mai am totusi o nelamurire….. daca afara e sa fie ger ger (ieri la noi in oras au fost -22 grade) ce facem cu fata bebelusului? am inteles ca untul de shea ii bun, am zis ca o sa il folosesc, daaaaar…… tot nu cred ca ii incalzeste obrajorii, care a trebui sa fie putin in cotact cu aerul, sa respire, ca doar asta era scopul pentru care l-am scos afara, sa respire aer curat. Ieri, cand am iesit afara, aerul era atat de tare incat abia daca mai puteam respira bine; era ca si cum as fi intrat intr-o camera unde s-a fumat o saptamana si nu s-a aerisit deloc. Mai mult, ce faci cand temperaturile astea sunt in continuu timp de o luna jumate-doua? 🙁 ca sa nu mai spun ca bebe il asteptam in ianuarie, adica in timpul “desfatului geresc”. offff……multe semne de intrebare! 😛
merci mult inca o data de idei!
Adandala
November 30th, 2010 at 10:23 pm
Super articol!Si eu o port pe Brotacel in manduca,cu haina mea deschisa.Ne incalzim atat de bine incat imi e suficient sa iau un tricou pe sub haina,iar pe ea o imbrac tot lejer-se mira lumea cat umblam noi de “dezbracate”.Pentru a ii proteja spatele am improvizat si eu dintr-o geaca din fleece de-a lui tati,ceva in genul improvizatiei facute de didinushka.Sa vedem daca ne aduce si noua mosul o protectie din aceea chic de la Mam,daca va mai avea buget disponibil,dupa ce cumpara lego,barbie si thomasi pentru sora mai mare:))
cristina
December 4th, 2010 at 12:58 am
Ce marime are costumul de “astronaut” bleu? cu cat il poti vinde? daca este potrivit si pt un baietel de 17 luni, sunt interesata:)
R al nostru continua sa stea in brate, insa nici cand era nou nascut nu voia in sling…nu am insistat ulterior cu alte modalitati similare, ci am ramas la brate. Probabil ca de cele mai multe ori copiilor le place si le este benefic sa fie purtati in wrapuri etc…insa in cazul lui R, el nu a vrut, pur si implu nu am reusit sa-l purtam asa, desi am incercat mult. Din fericire (cred) am/avem destula putere si rabdare sa il purtam ore bune in brate. Cred ca my point este ca: da, acestea sunt reguli ideale generale, care insa nu sunt aplicabile 100%:-)
multumesc.
Adelle
December 5th, 2010 at 3:44 am
Cristina, costumul e pt 9 luni, m-as fi bucurat sa ma scapi de el.
Da, sunt copii si copii, insa intre sling si wrap vad o mare diferenta. In sling e posibil sa il pui gresit si atunci nu e comod pt el. La wrap nu prea ai ce gresi.
Is bune sistemele de purtare pentru ca distribuie greutatea, si ai mainile libere. Slingul, wrapul e gandit ca bebe sa stea in pozitie similara cu “in brate”.
Adelle
December 5th, 2010 at 3:48 am
@Daniela, voi unde stati de aveti gerurile astea? In nici un caz sa nu pui ceva pe nas si gura. Se face condens, ingheata si e mai rau.
Poti sa cauti o caciula care ii acopere o parte din fata. De ex cagula acopera mult din obraji.
Oricum La temperaturi din astea nici nu l-as scoate altfel decat lipit de mine. Poti sa il pui in wrap cu tine cat mai dezbracata, sa aveti putin straturi intre, sa se faca transferul de caldura. Si apoi peste wrap te imbraci cu pulover si tot tacamul.
Daniela
December 5th, 2010 at 7:11 pm
Pai in Finlanda stam. nu stiu daca iti mai aduci aminte, dar eu sunt cea care ti-a trimis mailurile alea in legatura cu scutecele refolosibile. Merci inca o data de ajutor! deja am luat vreo 7, inca mai studiez piata….si bine, mai avem de asteptat pana la sf lui ianuarie, cand o sa ni se lumineze viata! 🙂
sunt intr-adevar putin speriata de vremea de aici, ca exact in perioada aia (si tine pana pe la sf lui februarie) sunt cam cele mai scazute temperaturi, de la -15 se poate ajunge chiar si la -24. si nu ii asa, o zi doua, ii continuu! 🙁
in acelasi timp am incredere ca poate gasim noi o modalitate sa ne impacam cu vremea si cu cel mic. mai citesc de la tine, de la forum de la AP, impletit cu ce mai simt si eu ca mama…si ne-om descurca noi 😛
de asta tin sa precizez ca abia astept sa mai scrii despre bebelusi, de cum se ingrijesc.
sincere salutari de aici, de la noi toti!
Adelle
December 6th, 2010 at 7:06 pm
Daniela, sigur ca imi amintes de tine, ce trece vremea. Mai e putin si vei tine puiul in brate.
Dar mamele de acolo cum fac? Ai vorbit cu ele? Finlandeze isi tin destul de mult copiii afara. Uite aici o poza e o cu un bebe mic http://www.hiphip.ro/products/babywearing-fleece-jacket , vezi ce bine e ascuns.
Daniela
December 7th, 2010 at 2:20 pm
pai pe aici se apeleaza la metoda de a acoperi carutul in care ii bebele, cu un material, astfel ii putin ferit de vant si de ger. mame cu copii care sa ii poarte in wrap nu prea am vazut iarna (iarna asta abia a inceput, iar anul trecut …poate ca nu aveam ochii asa ageri ca acum 😀 si mi-or fi scapat momentele astea), desi si mie mi se pare ca i-ar fi mai bine in wrap, sling decat in carut. din punctul meu de vedere metoda de a acoperi toata deschizatura carutului (metoda sugerata de catre doctorii de aici), ii cam aiurea 🙁 adica iesi cu cel mic la aer curat, si abia daca reuseste sa intre ceva aer proaspat sa respire si micutul). eu personal am zis ca nu o sa acopar nimic (cand si daca e sa folosim carutul).
probabil o sa tocesc calea catre balcon, cu iesiri ff scurte de 2 minute, de muuuuulte ori in timpul zilei. si bineinteles cu geamul deschis.
daca ai sti cat de nerabdatoare sunt!
hugs! noi toti!
Simona
December 10th, 2010 at 8:38 am
Daniela,
Noi stam in Canada. Stiu ca nu e Finlanda, dar totusi, avem parte de multe zile pe an in care e mai frig de -25. Nu am ratat nici o zi afara cu copiii din cauza frigului, nici macar cand au fost nou-nascuti (cel mare s-a nascut pe 3 martie, cand afara erau -22, dupa ce am plecat din spital am iesit in fiecare zi afara cu el, doar romancele care ma vedeau spuneau ca sunt nebuna, celorlalti li se parea normal. Si nu mi-a racit pana la un an jumate cand a ajuns la gradi in colectivitate. Cand a fost extrem de frig si vant, am avut grija sa-i dau pe fata cu o crema mai groasa, nu pentru caldura ci doar protectie sa nu piarda prea multe fluide din cauza vantului. Cand sunt lipiti de tine, le e la fel de cald ca si tie intr-o jacheta comfortabila. Ai doar grija la extremitati, sa nu degere (degete, nas etc). Atunci cand bebe e foarte mic si il porti cu tine, sanse sunt ca cei din jur sa nici nu realizeze ca nu esti doar tu – cauza care ar putea fi explicatia partiala a faptului ca nu vezi copii purtati. Cand cresc mai mari deja trec in carucioare, si devin mult mai “vizibili” :-))))
Oricum, sa nu te sperii, cei mici sunt mult mai rezistenti decat ai putea crede. Problema lor nu e la frig ci doar la adaptarea termica, se adapteaza greu la trecerile bruste de temperatura. Cu cat cresc, cu atat se adapteaza mai repede.
Iti doresc succes si numai bine! Si sa-ti asculti instinctul matern, vei sti de multe ori ce e perfect pentru bebelusul tau, in ciuda multelor sfaturi pe care le vei primi de la “binevoitori” :-)))
Totul despre purtarea bebelusului iarna | Adelle
September 20th, 2011 at 3:28 pm
[…] anul trecut am mai scris un articol asemanator. Cred ca am inceput sa ma “ramolesc” pentru ca mi-am adus aminte abia dupa ce i l-am […]