10 Lucruri care nu merita cumparate atunci cand vine bebe
April 6, 2010 | In: a fi parinte
Sau cum poti economisi niste banuti
E o lista facuta din experienta proprie. De unele am fost convinsa de la inceput si nu le-am cumparat deloc. De altele am aflat “the hard way”, adica le-am cumparat si apoi m-am uitat le ele cum stau degeaba.
As fi vrut sa am o astfel de lista si pe cineva care sa ma convinga “cu tarie” ca e mai bine sa astepti sa vezi daca ai cu adevarat nevoie si apoi sa cumperi. Stiu ca este greu “sa rezisti” si ca exista un pitic acolo care iti spune in permanenta “mai bine cumpara-l, nu se stie niciodata”.
1. Carucior
Pare socant? Am ezitat, sa il pun sau nu primul. Poate nu mai citeste nimeni mai departe. Dar acum sunt convinsa ca este foarte practic fara carut, si cum este una din cele mai mari investitii, sa pornim cu el.
Noi am cumparat un carut foarte “smecher”, am dat o caruta de bani pe el si l-am folosit cam de 30 de ori in 10 luni. Ne-am fi descurcat la fel de bine si fara el sau poate ar fi fost ok si cu carucior imprumutat de la un copilas mai mare. Slingul, wrapul sau orice esarfa port bebe sunt mai practice, mai ieftine si mai iubite de bebelusi decat carucioarele. Iar atunci cand bebe va fi prea greu pentru a fi purtat, va merge singur pe picioarele lui.
Daca vrei neaparat carucior, poti imprumuta unul, vezi cam cum iti place, ce nu iti place la el, si apoi poti sa cumperi caruciorul “perfect” in cunostinta de cauza.
In plus daca reusesti sa treci peste primele 3-4 luni fara carut vei scapa de alta dilema: sa imi iau unul universal (“bun” si cat nu sta in funduletz si dupa aceea) sau sa imi iau doua, fiecare specializat pe perioada sa.
2. Sterilizator si biberon
Ce ii doresc din toata inima fiecarui bebelus este sa nu aiba nevoie de biberoane. Alaptarea este cel mai mare bine pe care orice mama i-l poate face copilasului sau.
Noi am cumparat 1 biberon de sticla, am zis ca trebuie sa avem in caz de necesitate. Nu ne-am atins de el, a fost o investitie fara folos. Daca vrei sa alaptezi, biberonul chiar nu iti foloseste, iar in caz de urgenta gasesti farmacii deschise oricand.
Presupunand ca ajungi totusi la biberon, sterilizatorul este dupa parerea mea doar o gaselnita de marketing – un aparat fara de care, vezi Doamne, nu poti creste un bebe. Cele care sterilizeaza in cuptorul cu microunde sunt de-a dreptul periculoase, mai ales daca vei folosi biberoane din plastic. Iar celelalte sunt scumpe si acelasi lucru poti obtine si fierband obiectele cam 5-10 minute intr-o oala normala umpluta cu apa. Nu cred ca biberoanele trebuie sterilizate dupa fiecare folosire. Sunt atatea lucruri pe care bebele pune gura fara sa fie sterilizate.
3. Cantar de bebelus
Cantarul nu face decat sa iti aduca mult stres. Medicul va cantari bebelusul la fiecare control, adica cam 1 data pe luna si este suficient. Daca il vei cantati pe bebe in fiecare zi sau saptamana, nu vei observa intotdeauna mari variatii. Singurul rezultat va fi sa iti pui tot felul de semne de intrebare (Daca nu mananca destul, daca are ceva, daca nu am destul lapte, daca si iar daca). Fiecare bebelus creste in ritmul lui, are perioade de crestere mai rapida si de stagnare. Bebe e “programat” sa nu moara de foame, tipa daca ii e fomica. Alapteaza-l de fiecare data cand vrea si bebe va fi fericit si sanatos.
4. Suzeta
Se gasesc in toate formele si marimile, pentru toate buzunarele. Noi am primit o suzeta. Desi eram “impotriva” (stiam ca ii poate afecta dintisorii), la un moment dat am zis sa o incercam. Ra insa nu a acceptat suzeta si bine a facut. Am aflat apoi ca poate afecta chiar si alaptatul. Bebelusii nu au nevoie de un cauciuc, latex sau ce o fi el, nu au nevoie sa munceasca la el. Ei vor dori sa bea laptic si asta ii va linisti.
De aici am mai tras o lectie. Daca exista in casa, vei ceda mai usor tentatiei de a-l folosi, desi esti constient ca pe termen mediu sau lung NU este bine pentru bebelus. Inca un motiv sa nu cumperi chestii “pentru orice eventualitate”.
5. Sutien alaptare
Sunt scumpe si arata foarte ciudat. Mie mi se par mult mai practice si mai comode bustierele pentru sport. Oricum si pe ele le folosesc relativ rar. Sa fi stiut de la inceput…
6. Prosoape cu gluga
Foarte dragute, dar poti trai si fara ele. Bebelusul nu are nevoie de urechi de animal pe prosop pentru a fi dragut, el va fi foarte dulce oricum. Un prosop normal, curat va fi de ajuns pentru a il sterge.
7. Premergator
Portofelul si bebe iti vor fi amandoi recunoscatori daca nu cumperi un premergator. Fara ajutorul premergatorului, copilul va avea o postura foarte buna, isi va dezvolta foarte bine simtul echilibrului si muschii necesari mersului, asa cum a gandit natura. Ra nu a avut premergator, la 9 luni jumatate face 10 pasi singura, se ridica singura daca pica, calca frumos pe toata talpa, chiar si urca scarile la etaj. Stie sa cada, stie sa se aseze usurel jos cand oboseste. Lasa natura sa isi urmeze cursul, toti oamenii merg, toti copii vor invata sa mearga. Premergatorul iti va da doar falsa impresie ca avanseaza mai rapid, de fapt va ajunge mai incet la rezultatul final, acela de a merge fara ajutor.
8. Balansoar electric
Inutil si galagios. Bebe are nevoie sa simte apropierea unui persoane, sa o simta pe mamica lui, sa ii simta bataile inimii, nu are nevoie de vibratii electrice.
9. Tarc
Fara el economisesti nu doar bani ci si spatiul din sufragerie. Nimanui nu ii place sa fie tinut inchis intr-o zona de 2m patrati, cu atat mai putin unui bebelus. Normal ca nu ii place sa vada lumea prin peretii de plasa ai tarcului. Lasa bebelusul liber sa exploreze si va invata multe lucruri. Bineinteles, securizeaza intai camerele, in special prizele.
10. Geanta pentru scutece curate
Nu mi se par mai practice decat o geanta normala sau un rucsac. Daca ai nevoie de o salteluta de schimbat scutecele, aceasta se poate cumpara separat. Cu economia facuta poti merge cu tati si bebe la restaurant int-o “dupa amiaza romantica”.
Lista aceasta este opinia mea, ea poate diferi de la mamica la mamica. Sunt tare curioasa sa aflu si parerea voastra.
Oricare ar fi lista cred ca toti suntem de acord ca bebe are cea mai mare nevoie de noi si de dragostea noastra.
update: sa nu credeti ca nu folosesc nimic, iata aici 5 lucruri utile pentru bebe
photo by lynda@dwc

70 Raspunsuri to 10 Lucruri care nu merita cumparate atunci cand vine bebe
beyonce
November 16th, 2011 at 4:04 pm
S-a deviat si e atat de pacat! Eu oricum tin sa multumesc dnei A. pentru ca a impartasit din ideile si experienta ei si a oferit idei ieftine si ffffff utile atator de multe mamici;o femeie si o mama cu atat de mult bun simt si desteapta;desi pagina ei, a lasat postate si commenturile( pardon de carenta ;)))))) inutile si ne-necesare;dorim sanatate si fericire tuturor parintilor si bebelusilor purtati! Cat despre dictoane ca” nu te cobora la nivelul oricarui inocent ,ca are mintea odihnita” stim cu totii ca sunt reale si stau la baza societatii fie ca ne place sau nu ;ignoranta mea in a replica unor inutile si patetice atacuri se datoreaza faptului ca pur si simplu nu se merita efortul!!! 😉
Haideti sa revenim la comenturi pertinente !
Silvi
November 17th, 2011 at 2:16 am
Deja au trecut cativa ani de la prima postare, copii au crescut si totusi, cele scrise aici inca starnesc discutii aprinse.
Ca ar fi discutiile aprinse, nu ar fi nimic rau. Ce e trist si se intampla din pacate tot timpul este ca se confunda discutia cu persoana. Parerea cuiva cu calitatea de om.
Parerea cuiva legata de carut precum ca nu ar fi necesar, nu inseamna ca persoana respectiva nu este un om deosebit si trebuie desfiintata in mod grosolan.
Trebuiesc combatute ideile si sprijinite cu explicatii clare.
A desfiinta pe cineva doar pentru ca undeva pe lume exista niste cercetari, ca exista niste statistici sau mai stiu eu ce, nu este suficient.
In primul rand cercetarile (Dl Aiurea nu face referire la o cercetare anume, care sa poata fi discuta. Da doar un link) nu sunt cu caracter obligatoriu, deoarece fiecare dintre noi are dreptul sa aleaga ce e mai bun pentru el, in limitele posibilitatilor sale.
Asta e partea cea mai frumoasa a internetului.
Il deschizi si cauti ce te intereseaza.
Dupa care ALEGI.
Alegi ce ti se potriveste tie si copilului tau.
Sustin in continuare ca un carut e bun la casa omului, dar nu impun nimanui asta. Daca as locui la casa, sau la munte, sau la tara, nu as avea nevoie de el, cu siguranta. Sau din alte mii de motive. Imi place sa imi plimb copilul mult si desi il tin la fel de mult in brate, este mult mai usor daca imping carutul.
Este parerea mea. Cine intra aici si citeste, intelege motivatia mea si alege in functie de necesitatile proprii.
Fara sa catalogheze persoana care s-a ostenit sa scrie, gresit sau nu, punctul sau de vedere.
Sa ne amintim ca vorbim despre ce e mai bun pentru copii nostri si sa continuam discutia in alt registru, daca se poate. Cu respect fata de persoana care a initiat aceste puncte de vedere. Alegerea ne apartine. Multumesc pentru intelegere.
Adelle
November 17th, 2011 at 12:27 pm
Dragilor, imi pare rau ca nu am fost pe faza sa sterg comentariile care nu se incadreaza in limitele bunului simt. Acum nu stiu daca mai e oportun sa sterg, au aparut dupa si comentarii valoroase care nu si-ar mai avea rostul fara acele “iesiri” din teren. Imi voi permite inca un pic de timp de gandire.
Pana atunci puteti citi povestea altor “nebuni” fara carucior si fara patut
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/nov/14/buying-minimum-child-kit?fb=optOut
sakura
November 17th, 2011 at 2:25 pm
Si eu vroiam sa scriu un articol despre asta. dar,, pana ii vine randul comentez aici pe scurt.
Eu ma bucur sa fac parte dintr-o comunitate unde mamicile se ujuta intre ele. Venirea pe lume a unui copil e privita ca o sarbatoare, un eveniment important si merita sarbatorit. Eu n-am fost nevoita sa cumpar nimic inainte de nastere in afara de termometru si scutece.
Patut, carut, landou, carusel, cantar, pompa, hainute, sticle , biberoane, suzete, cadita, inele ptr dinti, jucarii, chiar si ser fiziologic, comprese, siringi am primit inca inainte sa nasc. Unele au fost noi, altele (primele 7) folosite, dar in stare foarte buna, ca si noi.
Aici e ceva normal sa fie asa. Fiecare prospata mamica primeste cadouri si ajutor de la celelalte care au trecut pe-acolo.
Cu toate ca acestea nu m-au costat bani, va spun ca unele dintre ele nu prea le-am folosit. Patutul prima luna, mai mult ptr folosirea caruselului ca de dormit copiii au dormit cu noi in pat iar patutul a devenit cu timpul depozit de haine, carutul folosit f rar la plimbari. mai mult statea strans; in schimb mi-a fost/ imi este de folos cand merg la cumparaturi cu amandoi copiii dupa mine. Landoul il foloseam cand aveam treaba la bucatarie sau la baie, cadita am folosit-o doar in prima luna, pe urma am inceput sa-i facem baie in chiuveta, apoi in vana, cu mine. Cantarul a fost o paguba. Mi-a consumat timpul, increderea, la sfatul doctoritei de a face proba suptului la fiecare alaptare, ma chinuiam si pe mine si pe copil. Dupa un timp L-am dat. Cred ca e de folos ptr copii prematuri sau doar in primele zile pana cand mama se convinge ca are lapte destul dar nu chiar la fiecare alaptare. Pompa desi nu am folosit-o, am tinut-o in dulap, mi-a fost de folos cand am avut mastita. Sticle, biberoane suzete n-am folosit, i-am alaptat la cerere, exclusiv pana la 6 lunil apoi le-am dat cu lingurita sau cu mana, cana. Am primit si tacamuri ptr ei, dar in ultimul timp ei vor sa mamance din farfurii ca ale noastre. suzetele au ajuns jucarii alaturi de celelalte jucarii. cremele ptr copii primite, le-am dat mai departe nefolosite, am preferat uleiul de masline & unguentul de galbenele facut de mine. Premergator desi mi s-a oferit am refuzat de fiecare data. copiii mei au mers in picioare exact la un an fara sa aiba premergator. I-am lasat sa se taraie prin casa, sa se agate, sa se catere. Sutien de alaptare mi-a fost de foarte folos. Mie mi-au crescut sanii cu 2 numere asa ca trebuia sa-i tin undeva confortabil 🙂
De la 5 luni am trecut pe scutece lavabile si tot de atunci am inceput sa port copila intr-un wrap.
Gata. ma opresc 🙂
beyonce
November 17th, 2011 at 2:41 pm
F interesant articolul! Multumim! Cineva zicea ca Ergo Baby e ”Rolls Royce” -ul sistemelor de purtare.
happymama
December 15th, 2011 at 11:47 am
Copiii au foarte mare sa ne simta aproape . In primele luni ei inca se afla in perioada de gestatie-una externa de data asta . Proximitatea e viatala pt dezvoltarea lor buna . Inteleg de ce patutul cu zabrele nu e pe gustul bebelusilor ( apropos, daca pe voi oamenii mari v-ar pune cineva sa dormiti intr-o cutie cu zabrele, cum v-ati simti ?) . Noi am apelat la patutul “c-sleeper”, un patut care se ataseaza de patul nostru . Bebe e mereu cu noi , aproape si in perfecta siguranta . Il alaptez usor, uneori nici nu mai deschide ochii cat mananca, doar ma anunta ca ii e fomica , il iau in brate si gata. Diminetile sunt placute, pentru ca se trezeste alaturi de noi, nu plage niciodata , gangureste si se joaca cu manutele lui .
Mimi
May 2nd, 2012 at 2:28 pm
Raspund si eu la spartul targului. Ca sistem de purtare, carutul rules! Al meu e alaptat exclusiv si are 8 kg la aproape 4 luni. Odata am facut vitejia sa ma deplasez vreo 2 km cu el in wrap- m-a rupt de spate. In rest wrapul e f util in casa la calmarea “scartzurelilor”, sau la mall. Slingul l-am folosit de vreo 2 ori cand era nou-nascut la iesirea in magazine si cam atat, apoi a crescut prea tare pt a fi pus in poz de alaptat si celelalte pozitii nu mi s-au parut adecvate pt varsta de o luna. Promite f mult mei-taiul, nu mori de cald in el asa de tare si e mai prietenos cu spatele. In wrap ne sufocam la ora asta si dc vreo “bretea” nu e aranjata cum trebuie, m-am aranjat eu.
Sterilizator si biberoane- initial le-am respins, dar le-am primit si pana la urma s-au dovedit utile. Sterilizatorul (din ala de microunde) a fost bun pt sterilizarea pompei de san, a mameloanelor artificiale (as fi murit de durere fara ele ) si a recipientelor pt lapte. Am un stoc considerabil de lapte congelat, f util pt rarele escapade fara cel mic – de ex la inot si in curand sper ca la zumba sau ceva de genul.
Premergatorul clasic e o tampenie, dar acum am primit unul ca un fel de roaba, pe care copilul il impinge, sa vedem cum o fi. Centrul de activitati e iar o aiureala, la al meu centrul de activitati se afla in bratele noastre. Caruselul poate fi nociv pt ochi dc e atarnat fix deasupra capului, asa ca am zis pas, insa am primit…2! L-am montat totusi pe unul mai departe de patut si uneori se mai uita catre el. Nu merita oricum sa dai banii pe asa ceva. O alta chestie inutila/nociva e marsupiul clasic, se stie de ce. Bani aruncati. Geanta de bebe la fel , bani aruncati, se poate fol o geanta normala. Sa nu mai zic de sprijinitoarea aia pt somn care forteaza copilul sa stea pe o parte, o alta enormitate. Sau de “pansamentul ” pt buric de la Chicco, ala e chiar contraindicat. Masa de infasat- o inutilitate dpdv al meu, perna de alaptat la fel, desi n-am incercat-o, am inlocuit-o cu una normala- asa si asa a mers…
Ceva absolut indispensabil- scaunul de masina, pt calatoria in siguranta cu masina, de preferat sa aiba si baza de sustinere.
Alta inutilitate- bara de jucarii de la patut. Unii considera patutul cu totul o inutilitate, dar se pare ca dormitul in patut e mai sigur si mai confortabil pt ambii. ( am citit studii legate de asta, de data f recenta)
giulik
June 13th, 2012 at 2:27 pm
in burtica bebe nu sta pe o ‘suprafata’ plana si asa a facut Dumnezeu care e mai destept ca cercetatorii. de ce e musai sa stea imediat dupa nastere? pana la cinci luni am folosit carutul numai o data si am un copil sanatos si care aproape nu plange.
multe din inventiile secolelor noastre sunt pentru comoditatea parintilor si tot mai multe studii demonstreaza ca nu sunt mai bune decat sanul, bratele si dragostea mamei/paintilor (ex pt wrap: prematuri carora incubatoarele si doctorii nu i-au putut face sanatosi s-au refacut brusc si uimitor pe pieptul mamei, infasurati in wrap ca in uter).
in cativa zeci de ani poate ne-om destepta si noi!
giulik
June 13th, 2012 at 2:36 pm
in burtica bebe nu sta pe o “suprafata plana” si asa a facut Dumnezeu care e mai destept decat cercetatorii. de ce e musai sa stea imediat dupa nastere? noi pana la cinci luni am folosit o singura data caruciorul (cred ca noi suntem cei mai ‘aiurea’ parinti) si da, avem un copil sanatos si care aproape nu plange.
multe dintre inventiile zilelor noastre sunt pt comoditatea parintilor, nu pentru bunastarea bebelusilor. poate vom intelege asta vreodata.
exemplu pt wrap: exista prematuri tinuti in incubatoare, carora medicii nu mai au ce sa le faca, si in momentul in care sunt pusi pe pieptul mamei goi, infasurati strans in wrap ca in burtica, bebe isi revine prin minune. de ce, daca e asa importanta dragostea si apropierea pentru un prematur, noi cei binecuvantati cu copii sanatosi, nu le putem oferi pur si simplu?
se poate creste un bebe fara carucior pampers biberon lapte praf suzeta pompa patut..hihi..cam ce ne gandim noi prima oara sa luam.
Mitza
July 22nd, 2012 at 12:38 pm
Eu nu pot sa aleg intre carut si sling, carutul e pentru plimbare si stat la terasa iar slingul il folosesc cand ma duc la cumparaturi sau deplasari scurte. Sunt doua lucruri total diferite si consider ca sunt complementare. Copilul trebuie sa aiba patutul lui daca nu din alt motiv macar pentru intimitatea cuplului, ca dupa aia va intrebati de ce va inseala barbatii. Cantarul este inutil, oricum te duci cu copilul lunar la medic si ti-l cantareste, e suficient. Sutienul de alaptare pt mine a fost extrem de practic, mai ales ca ofera si sustinere sanilor sa nu se lase prea mult sub propria lor greutate. Pompa mi-a folosit si nu prea, e buna ca sa strangi laptele pt bebe, dar utilizarea ei e dureroasa si deformeaza sfarcurile la folosire indelungata. Eu nu cred in alaptarea exclusiva la san din simplu motiv ca nu e ok pt bebe sa fie dependent de tine, esti femeie mai ai si alte obligatii si nevoi, nu uitati ca sunteti femei si nu doar mame asa ca sterilizatorul si biberoanele nu sunt o prostie. Toti bebeii sug si daca nu le dai suzeta isi vor suge degetele. De suzeta ii dezveti mai usor decat de deget. Asa ca atentie ce viciu incurajati. Eu stiu o groaza de adulti cu degetul mare deformat de la supt. Cu punctele 6-10 sunt perfect de accord. Eu am luat balansoar si d-abia daca il folosesc.
Mamica la doua fetite faine de tot
September 7th, 2012 at 11:27 pm
Articolul este OK; doar asa, o parere… Nu puteti face o regula pentru toata lumea. Noi am folosit si caruciorul si balansoarul electric si ne-au prins tare bine. Deci nu puteti sa-mi spuneti ca a fost o investitie proasta daca noua ne-au dormit copilasii in liniste si pace (si am prins si noi cateva ore de odihna). Fiecare invata din experienta.
Supermamici
September 23rd, 2012 at 9:40 pm
Cum sa nu cumperi 1,3 si 6?!
aiurea....
September 27th, 2012 at 9:57 am
Uite că am reușit să îmi fac puțin timp să intru pe acest blog după o lungă perioadă de absență. Concluzia, la o primă vedere, este că și oameni mai cerebrali, poate mai puțin incisivi decât mine, condamnă într/un fel sau altul pseudo-articolul (prefer să îi spun postare, articol este altceva). Acesta este un lucru pozitiv… Mă simt însă dator să îi răspund lui Giulik: Duduie, în pântec bebelușul este înconjurat de lichidul amiotic?!?! Deci corpul nu preia nimic din greutate sau prea puțin…starea de semi-imponderabilitate…. (dacă noțiunile sunt prea dificile îmi cer scuze). Când bebelul se naște lucrurile se schimbă BRUSC! Aici este miracolul…nu că Dumnezeu este mai deștept decât cercetătorii (asta spunea bunica). Cu alte cuvinte bebelul nu este afectat de gravitație în pântec, așa cum se întâmplă cu noi, toți ceilalți. Discuția despre restul nu merită redeschisă…văd că sunt oameni care au opinii critice.
Adela
January 7th, 2013 at 11:42 pm
Banuiesc ca ideea e sa nu te arunci la cumparaturi. Sa incerci, daca poti, sa imprumuti, sa te lamuresti intai.
Nici noi am folosit /nu folosim prea mult caruciorul. Slingul e o prostie ptr noi. Radu nu sta locului nici picat cu ceara. Marsupiu clasic, Chicco, ptr pana la 12 kg, insa numai pozitionat cu spatele spre noi, a fost singura varianta viabila. Versus caruciorul din care mai are putin si cade in cap incercand sa vada roata sau furnica sau frunza….
Tarcul e esential. E singurul loc in care sunt 100% sigura ca e intreg (desi urla), cand eu merg urgent la baie de ex…
Sterilizatorul – pardon, dar daca dai lapte praf, e esential. E o cale sigura de imbolnavire. Lapticul e papa bun ptr tot soiul de rele si sunt suficient de pline spitalele si fara baiatul meu….
Mai sunt si alte puncte diferite la noi. Oricum, ptr noi: suzete (tzatza sau nimic, nici deget), geanta speciala (rucsac), termometru suzeta, scaun de imbaiat, premergator, camasi! (bebelusii baieti nu, nu sunt ok in camasi concepute ptr barbati) – toate acestea sunt inutile.
Renimiha
April 7th, 2013 at 10:50 pm
Se pare ca eu le-am gasit utile pe toate si inca multe altele!!! :))
1. Carutz: Ia sa te vad la un shopping serios in supermarket (si in drum spre casa), cu copilul in marsupiu, sacorse grele in ambele maini, rucsac cu de-ale bebelusului (app de ruscac: practic pe naiba, ca nu potiscoate nimic din el precum scoate indianul sagetile, ci trebuie sa-l dai jos si oricum nu-l poti vedea nicicand ca lumeain fatza ochilor din cauza “bagajului” atarnat in fatza!) sau intr-un mall iarna, cand un parinte ar trebui sa care copilul intr-un sistem de purtare, iar celalalt sa duca doua paltoane, un combinezon, 3 caciuli si o geanta/rucsac! De unde stiu? Pai am zis intro zi sa fim cool si sa lasam carutzul acasa!!!Am ajuns toti trei iritati inapoi! :)) Alta situatie: parintii care chiar nu pot purta copilul din cauza problemelor cu spatele!
2. Sterilizator: pai… pur si simplu, aragazul meu nu are timer (al tau are? Ori ai avut ajutor cu bebe?Ori poate Ra a fost un bebelus linistit?), pe cand sterilizatorul are si uite-asa puteam sa-mi iau din cap macar o grija si sa ma dedic colicilor si agitatiei unui copilsolicitant! Biberon: cand copilul meu voia supliment dupa san (adica mereu), tot blocul era in picioare de urletele lui daca ta-su nu reusea sa aprecieze exact cantitatea de lapte din sanii mei si pierdea vreo secunda cu biberonulin mana in alergarea lui disperata de la bucatarie la dormitor! Imaginatia mea nu poate duce pana la ce s-ar fi intamplat daca trebuia sa plece la cea mai apropiata farmacie non-stop! :))
3. Cantar de bebelusi: daca nu vrei, nu cantaresti copilul! Dar avand cantar in casa, am putut toata iarna, cat copilul a fost foarte mic, sa chem medicul acasa sa-l controleze, in loc de plimbari si asteptari pe holuri pline de virusi si microbi cu nou-nascutul in brate! Pe mine m-a ajutat chiar sicantaritul saptamanal! Sunt animal rational, daca mi se spune “nu te stresa daca nu ia ca la carte” atunci nu ma stresez! Nu trebuie sa ma comport ca si cum n-as fi in stare sa rezist ispitei sau sa am controlul emotiilor!
4. Suzeta: eu zic asa… inainte de toate, trebuia prezentata situatia din casa, adica daca mama a stat non-stop acasa cu copilul si acesta din urma a avut tzitzi la discretie, e f frumos, dar sa ne spuna aceasta fericita mamica ce ar fi facut daca ar fi fost nevoita sa plece la job si o alta persoana sa-i adoarma copilasul – obisnuit cu suzeta naturala! Ce sa faca o bona sau o mamaie cand bebe se arunca pe tzatzele ei si urla de nesomn??? Sau ce sa faca o mama care nu mai are lapte (nu conteaza motivele, desi stiu ca mamicile atasate au obiceiul de a da dezaprobator din cap in semn de “nu exista asa ceva, daca faci totul CORECT! – hai sa zicem ca mai sunt si anomalii in teoria asta)?
5. Sutien de alaptare: f practic, ii doresc sanatate cui l-a inventat! L-am folosit pe sub tricourile de alaptare luate de pe hiphip! Cum adica arata f ciudat? Asta e argument?!
6. Prosoape cu gluga: le folosesc chiar si acum, la 15 luni si doar mi-as dori sa se fabrice unele mai mari!
7. Premergatorul: m-as bucura daca toti detractorii lui si-ar updata putin informatia sau s-ar documenta pe piata online inainte de a da cu pietre: premergatoarele actuale au un sistem care nu le permite sa mai prinda viteza ca acum 20 de ani, sunt reglabile pe inaltime astfel incat copilul poate sa atinga solul cu toata talpa, iar baza premergatorului e calculata sa aiba dimensiunile astfel incat partile componente ale bebelusului nu mai ating peretii casei si mobila! In alta odine de idei: ce faceai cu Ra cand isi dorea sa mearga dar nu avea inca stabilitate, iar tu aveai musai de facut o curatenie sau o mancare? ca presupun ca nu taiai ceapa cu copilul in wrap!
8. Balansoar electric: singurul dispozitiv care-mi mai putea linisti si adormi copilul, iar eu ma puteam duce linistita pana la baie! Sau puteam sa ma mulg cu pompa (am facut parte, daca nu cumva “stigmatul” ma urmareste inca, din categoria mamelor imperfecte), sa infulec ceva, ori sa ma pieptan… Tzacanitul balansoarului ar fi trebuit inventat daca nu ar fi existat, ca tare adormitor mai e!
9. Tzarc: asta chiar si-a scos banii la noi! Cand CHIAR nu mai poti sta cu ochii si sistemul nervos pe copil (mergi la pipi, suna cineva la usa, trebuie sa pregatesti papa ori sa dai cu aspiratorul… sau simti ca ti se face rau singura in casa cu copilul!) e singurul loc unde i se pot intampla cele mai putine neplaceri! Nu inseamna ca copilul meu m-a privit plangand minute in sir prin plasa tarcului simtindu-se parasit! A stat in el cat s-a simtit ok si am jucat chiar jocuri folosindu-ne de dotarile tarcului! Si sa fie clar: copilul meu e gregar-sef!!!
10. Geanta: nu stiu ce inseamna “pt scutece curate”. Daca as fi gasit o geanta normala cu multe compartimente si buzunarele asa cum e geanta pe care am luat-o in final de la magazinul de copii, nu mi-ar fi pasat cum se intituleaza… dar asta are si breloc de chei incorporat, si buzunare izoterme pt apa si papa, buzunare interioare din plasa ca sa poti vedea repede ce cauti, sisteme de inchidere/deschidere rapida cu o singura mana etc…
Pur si simplu, suntem cu totii diferiti si, desi pt unii poate fi perfect aplicabil principiul “keep it simple”, noua faptul ca am navigat prin magazinele online pt progenituri si am dat de unele obiecte de existenta carora habar nu avusesem pana la acel moment, ne-a usurat realmente viata, odata ce ele au intrat in folosintza noastra! 🙂
renata mihalache
April 7th, 2013 at 11:00 pm
Se pare ca eu le-am gasit utile pe toate si inca multe altele!!! :))
1. Carutz: Ia sa te vad la un shopping serios in supermarket (si in drum spre casa), cu copilul in marsupiu, sacose grele in ambele maini, rucsac cu de-ale bebelusului (app de ruscac: practic pe naiba, ca nu poti scoate nimic din el precum scoate indianul sagetile, ci trebuie sa-l dai jos si oricum nu-l poti vedea nicicand ca lumea in fatza ochilor din cauza “bagajului” atarnat in fatza!) sau intr-un mall iarna, cand un parinte ar trebui sa care copilul intr-un sistem de purtare, iar celalalt sa duca doua paltoane, un combinezon, 3 caciuli, 4 fulare si o geanta/rucsac! De unde stiu? Pai am zis intr-o zi sa fim cool si sa lasam carutzul acasa!!!Am ajuns toti trei iritati inapoi! :)) Alta situatie: parintii care chiar nu pot purta copilul din cauza problemelor cu spatele!
2. Sterilizator: pai… pur si simplu, aragazul meu nu are timer (al tau are? Ori ai avut ajutor cu bebe?Ori poate Ra a fost un bebelus linistit?), pe cand sterilizatorul are si uite-asa puteam sa-mi iau din cap macar o grija si sa ma dedic colicilor si agitatiei unui copil solicitant! Biberon: cand copilul meu voia supliment dupa san (adica mereu), tot blocul era in picioare de urletele lui daca ta-su nu reusea sa aprecieze exact cantitatea de lapte din sanii mei si pierdea vreo secunda cu biberonul in mana in alergarea lui disperata de la bucatarie la dormitor! Imaginatia mea nu poate duce pana la ce s-ar fi intamplat daca trebuia sa plece pana la cea mai apropiata farmacie non-stop! :))
3. Cantar de bebelusi: daca nu vrei, nu cantaresti copilul! Dar avand cantar in casa, am putut toata iarna, cat copilul a fost foarte mic, sa chem medicul acasa sa-l controleze, in loc de plimbari si asteptari pe holuri pline de virusi si microbi cu nou-nascutul in brate! Pe mine m-a ajutat chiar si cantaritul saptamanal! Sunt animal rational, daca mi se spune “nu te stresa daca nu ia ca la carte” atunci nu ma stresez! Nu trebuie sa ma comport ca si cum n-as fi in stare sa rezist ispitei sau sa ma controlez emotional!
4. Suzeta: eu zic asa… inainte de toate, trebuia prezentata situatia din casa, adica daca mama a stat non-stop acasa cu copilul si acesta din urma a avut tzitzi la discretie, e f frumos, dar sa ne spuna aceasta fericita mamica ce ar fi facut daca ar fi fost nevoita sa plece la job si o alta persoana sa-i adoarma copilasul – obisnuit cu suzeta naturala! Ce sa faca o bona sau o mamaie cand bebe se arunca pe tzatzele ei si urla de nesomn??? Sau ce sa faca o mama care nu mai are lapte (nu conteaza motivele, desi stiu ca mamicile atasate au obiceiul de a da dezaprobator din cap in semn de “nu exista asa ceva, daca faci totul CORECT! – hai sa zicem ca mai sunt si anomalii si abateri de la teoria asta)?
5. Sutien de alaptare: f practic, ii doresc sanatate cui l-a inventat! L-am folosit pe sub tricourile de alaptare luate de pe hiphip! Cum adica arata f ciudat? Asta e argument?!
6. Prosoape cu gluga: le folosesc chiar si acum, la 15 luni si doar mi-as dori sa se fabrice unele mai mari!
7. Premergatorul: m-as bucura daca toti detractorii lui si-ar updata putin informatia sau s-ar documenta pe piata online inainte de a da cu pietre: premergatoarele actuale au un sistem care nu le permite sa mai prinda viteza ca acum 20 de ani, sunt reglabile pe inaltime astfel incat copilul poate sa atinga solul cu toata talpa, iar baza premergatorului e calculata sa aiba dimensiunile astfel incat partile componente ale bebelusului nu mai ating peretii casei si mobila! In alta odine de idei: ce faceai cu Ra cand isi dorea sa mearga dar nu avea inca stabilitate, iar tu aveai musai de facut o curatenie sau o mancare? ca presupun ca nu taiai ceapa cu copilul in wrap!
8. Balansoar electric: singurul dispozitiv care-mi mai putea linisti si adormi copilul, iar eu ma puteam duce linistita pana la baie! Sau puteam sa ma mulg cu pompa (am facut parte, daca nu cumva “stigmatul” ma urmareste inca, din categoria mamelor imperfecte, dupa cum relatam si mai sus), sa infulec ceva, ori sa ma pieptan… Tzacanitul balansoarului ar fi trebuit inventat daca nu ar fi existat, ca tare adormitor mai e!
9. Tzarc: asta chiar si-a scos banii la noi! Cand CHIAR nu mai poti sta cu ochii si sistemul nervos pe copil (mergi la pipi, suna cineva la usa, trebuie sa pregatesti papa ori sa dai cu aspiratorul… sau simti ca ti se face rau singura in casa cu copilul!) e singurul loc unde i se pot intampla cele mai putine neplaceri! Nu inseamna ca copilul meu m-a privit plangand minute in sir prin plasa tarcului simtindu-se parasit! A stat in el cat s-a simtit ok si am jucat chiar jocuri folosindu-ne de dotarile tarcului! Si sa fie clar: copilul meu e gregar-sef!!!
10. Geanta: nu stiu ce inseamna “pt scutece curate”. Daca as fi gasit o geanta normala cu multe compartimente si buzunarele asa cum e geanta pe care am luat-o in final de la magazinul de copii, nu mi-ar fi pasat cum se intituleaza… dar asta are si breloc de chei incorporat, si buzunare izoterme pt apa si papa, buzunare interioare din plasa ca sa poti vedea repede ce cauti, sisteme de inchidere/deschidere rapida cu o singura mana etc…
Pur si simplu, suntem cu totii diferiti si, desi pt unii poate fi perfect aplicabil principiul “keep it simple”, noua faptul ca am navigat prin magazinele online pt progenituri si am dat de unele obiecte de existenta carora habar nu avusesem pana la acel moment, ne-a usurat realmente viata, odata ce ele au intrat in folosintza noastra! 🙂
Mamica
May 17th, 2013 at 11:50 am
Am tot citit si citit si concluziile mele sunt:
In primul rand: NU imprumuturilor, mi se pare absurd, ce iau, iau pt copilul meu, nu astept sa “cersesc” la altii si mi se pare absurd ca se pune continuu in balanta copilul cu banii cheltuiti pt el. Eu cand am decis ca vreau copil, am stiut ca va si necesita sume mari de bani, asa ca am inceput sa iau treptat lucrusoare si nu regret nimic din ce am luat, chiar inutile ele, nu m-am gandit la banii pierduti, cu toate ca nu ma dau afara din casa. Nu vreau sa jicnesc pe nimeni, dar copilul meu nu are echivalent in bani si nu o sa gandesc niciodata e prea scump si o pot chinui in altceva, in primul rand ma gandesc ce e mai bun si apoi punem osul la treaba pt mai mult.
In alta ordine de idei, carutul chiar NU este o inutilitate, decat in cazul in care vrei sa ai o sanatate precara, un copil legat in permanenta de tine. Eu una consider ca viata mea de femeie nu a incetat la aparitia copilului, ca doar s-a schimbat in mai bine si in acelasi timp vreau sa fiu femeie pe strada si sa arat bine, nu cu hamuri atarnate pe mine si haine lalai si desfacute, doar pt faptul ca am copilul lipit de mine si primeste afectiune. Pt o iesire, doua merge, dar nu poate inlocui carutul. A mea primeste si aprimit afectiune din prima clipa, sunt atatea feluri de a o face, nu exclusiv prin marsupiu.
Patutul la fel, fiecare copil are nevoie sa aiba spatiul lui, nu sa doarma intre parinti, cum mai stiu pe unii pana la 10- 12 ani, din motivul ca sa simta copilul ca e iubit.. Mi se pare nesanatos atat pt parinti care la randul lor au nevoie de intimitate, cat si pt copil, oarecum din celasi motiv, pt o dezvoltare psihica armonioasa.
Balansoarul electric, noi avem Papasan, mi se pare cea mai utila inventie, asa bine dormea fetita noastra in el si puteam foarte usor sa o am langa mine si sa mai fac si alte treburi prin casa.
Jucariile muzicale/educative mi se par la fel f bune, fetita mea a inceput sa vorbeasca destul de devreme, poate si pt faptul ca tot timpul am vb cu ea, dar pe langa asta, fata de alti cunoscuti care la fel le-au gasit aceste jucarii inutilitati, e mai descurcareata si nu o zic doar pt ca este a mea, dar se observa diferenta.
Salteluta de joaca, era locul preferat la cateva luni. Iti vine sa plangi de drag cand vevi manuta aia de om cum da din picioruse vesela si rade la toate jucariile colorate atrnate.
Sterilizatorul, biberoanele, utile, nu ma apuc de fiert biberoane ca pe timpul lu’ bunica, incerc sa-mi usurez viata, iar biberonul la ceva timp mai trebuie si sterilizat, ca plasticul e o sursa exceptionala de inmultit bacterii si da am folosit si biberoane, nu pt ca nu-mi iubesc copilul si sunt o mama denaturata, dar din cand in cand laptele meu nu ajungea si trebuia sa mai si suplimentez. Pt mai multa siguranta, am folosit biberoane de sticla, sau de plastic BPA free, la fel si tetinele si suzetele, suzete, care la fel mi se par mai bune decat suptul degetului, care si deformeaza dentitia.
Prosoapele cu gluga, da, extraordinare, 100% bumbac, exclusiv ale copilului, din motive de igiena, nu ma apuc sa-l sterg cu prosopul meu, care mi se pare mie ca e curat ca l-am spalat, dar nu si dezinfectat… Se pune gluga pe capsor, se infasoara copilul si e perfect si din punctul meu de vedere, conteaza si culorile si desenele, copilul inregistreaza tot oricat de mic e, se dezvolta psihic prin diversitatea nuantelor si culorilor.
Geanta, la fel cum spunea si Renata, utila cu cat e mai compartimentata.
Tarcul si noi l-am folosit, tot din motive de siguranta si nu s-a simtit parasita sau ignorata, era universul ei acolo plin de jucarii, in care stiam ca nu se va lovi si nu voi alerga prin toata casa dupa ea, mai ales ca noi stam la casa si doamne feresete pe scari, ar fii putut sa alunece.
Consider ca multe “inutilitati” sunt totusi gandite pt binele copilului , nu sunt genul de mama care vrea sa aiba copil de la distanta, eu sunt continuu langa copilul meu, dar in acelasi timp incer sa nu o fac dependenta de mine sau sa o privez de anumite lucruri “inutile” doar pt ca ar costa bani.
Sincer am descoperit din intamplare aceasta postare si singura impresie care mi-a lasat-o e cum sa avem un copil fara a investi, genul de promotie de la supermarket si bag mana in foc ca nu asta a vrut sa sune! Poate ar trebui o alta denumire, cum sa ne descurcam daca nu ne permitem, dar in nici un caz, sa asteptam sa ne dea altii care au investit, sa ne crestem copilul sau daca nu.. vb romanului: “lasa, ca merge si asa!”
Carucior sport
July 6th, 2013 at 9:52 pm
Categoric de 1 este nevoie.
Un carucior sport este foarte util, intra in lift, il pliezi, te ajuta cand te dor bratele sau spatele, sau cand oboseste cel mic.
Andreea
September 2nd, 2013 at 2:39 pm
Daca tot vorbim de “inutilitati”, de ce ne-am mai cumpara case personale cand putem sa stam pe la rude/ cunoscuti? Sau … mai bine … ne putem adaposti iarna in pesteri si vara putem sta sub cerul liber. Doar stramosii nostri n-aveau case. :)) Sau oare pe vremea aceea exista selectie naturala, iar speranta de viata era net inferioara celei existente in prezent?
Lasand gluma la o parte …
Nu trebuie sa fii o victima a consumerismului, dar nici sa traiesti guvernat de preconceptii.
Societatea EVOLUEAZA! Nu poti face afirmatii nefondate si guvernate de mentalitati de tipul celor care s-au facut aici.
Ideile din unele postari sunt de tipul: de ce sa scrii cu stiloul daca inainte oamenii scriau cu pana inmuiata in cerneala si erau foarte fericiti?!
Dragele mele, atunci cand emiti o opinie despre care ai pretentia sa devina judecata de valoare trebuie sa o argumentezi temeinic. Pe Internet sunt numai “experti” in orice domeniu. Aici, sub umbrela anonimatului, poti sa notezi ce vrei fara a suporta niciun fel de consecinte si sa pretinzi ca esti oricine iti doresti. Nu poti spune despre un produs, oricare ar fi, ca este inultil doar din cauza faptului ca “arata urat”. Acesta nu este un argument. Frumosul este un concept subiectiv.
Sunt psiholog dr. si viitoare mamica, asa ca pot spune ca am citit cu interes si stupoare cele notate mai sus.
Cum sa spui ca tot ceea ce iti trebuie pentru copilul tau poti sa imprumuti sau sa cumperi la mana a doua? Atunci cand vine vorba despre persoana voastra, imprumutati de la cunoscuti cele necesare? Pentru voi nu cumparati lucrurile de care aveti nevoie? Sau va ascundeti sub “argumentul” ca sunteti adulti si aveti nevoi, pe cand copiii inca “nu stiu”, “nu cunosc”, “nu le trebuie”?! Atunci cand luati decizia de a face un copil trebuie sa cantariti toate aceste aspecte. Nu ramaneti insarcinate si apoi va ganditi ca nu aveti posibilitatea sau disponibilitatea de a-i oferi copilului tot ceea ce are acesta nevoie. Traim intr-o societate in care aveti posibilitatea de a opta daca puteti/vreti sa ramaneti insarcinate la un moment dat. Se poate intampla un astfel de eveniment si fara sa il planificati, dar atunci trebuie sa fiti constiente de faptul ca viata voastra se va schimba. Aveti 9 luni la dispozitie in care sa invatati ce inseamna sa fiti parinti si cum va puteti indeplini aceasta misiune cat mai bine. Daca nu sunteti in masura sa descoperiti cele mai bune solutii, atunci nu trebuie sa va fie rusine sa apelati la specialisti. Subliniez cuvantul SPECIALISTI, nu bloggeri, nu casnice cu pretentii de invatate pentru ca “au scoala vietii”, nu jurnalisti sau tot felul de indivizi fara niciun fel de pregatire. Si NU! Faptul ca ai unul sau 2 copii NU te face specialist in cresterea si ingrijirea copiilor. Cei mai multi nu stiu cum sa faca fata rolului de parinte si ajung sa fie indoctrinati de tot felul de neaveniti pentru ca este “rusine” sa mergi la psiholog sau pentru ca “doar nebunii merg la psiholog”. Cate dintre voi n-ati zis: “Ce stie doctorul/educatoarea/invatatoarea despre cum trebuie sa imi cresc eu copilul? Eu stiu cel mai bine!”??? Din aceste motive ne trezim ca abia dupa 10-12 ani unii parinti incep sa recunoasca faptul ca ai lor copii au probleme logopedice sau psihologice!
Incepand cu ideea imbecila de a imprumuta tot ce iti trebuie pt copil, trebuie sa va ganditi la faptul ca nici voi nu va imprumutati hainele/pantofii/telefoanele de la cei din jurul vostru. Trebuie, ce-i drept, sa cantariti avantajele si dezavantajele achizitionarii anumitor produse. De asemenea, este esential sa analizati pretul produselor in raport cu calitatea, cantitatea si perioada lor de folosire! Nu este nevoie sa cumperi un carucior pt copil de 5000 de ron, ci poti gasi o varianta de pret accesibila! Caruciorul este fara doar si poate unul dintre cele mai utile obiecte necesare pentru cresterea copilului. Nu poti purta copilul infasurat intr-o esarfa in fiecare zi! Este absurd! Eu am avut toata viata 46 de kg, iar pana acum in sarcina m-am ingrasat vreo 10 (probabil voi mai lua inca 5) pe care le voi pierde cu siguranta dupa nastere. Daca sa spunem ca la inceput as putea tine tot timpul copilul in brate, la 3 luni cand va avea 6 kg oare cum m-as putea descurca cu el? Sau atunci cand voi merge la cumparaturi cum as putea sa tin si copilul si vreo 3 sacose de alimente? Locuiesc in afara orasului si pentru a ajunge oriunde trebuie sa ma deplasez cu masina. Sotul meu lucreaza si el, nu poate sta vesnic dupa mine. Cum as putea conduce cu copilul agatat de mine intr-un ham? Credeti ca ar fi sigur sa faci asa ceva? Sau n-ar mai trebui sa ies deloc din casa cat timp este copilul mic? Si la vaccin sau controale cine l-ar mai duce? Nu credeti ca isi gaseste utilitatea carutul (cu landou portabil) sau scaunul de masina?
Una este sa fii o mama responsabila, care stie sa isi tina copilul in brate atunci cand acesta are nevoie de afectiune si apropiere, iar alta este sa incerci sa apari in ochii celorlati drept o “mama eroina” care se “abandoneaza” complet pe sine si al carei unic univers este copilul. Daca ajungeti in aceasta situatie, veti pica prada depresie mai devreme sau mai tarziu… chiar daca nu veti recunoaste! Atunci va fi grava situatia atat pt voi, cat si pt copil! Ideea este sa stiti sa faceti o analiza pertinenta a situatiilor in care va aflati si sa jalonati intre rolurile pe care le jucati din punct de vedere social. Faptul ca incepeti sa jucati rolul de mame, nu inseamna ca nu veti mai juca restul rolurilor pe care le aveati inainte de sarcina (angajata, fiica, sotie etc.). Fiecare femeie se confrunta cu probleme legate de imaginea de sine inainte de nastere si dupa, motiv pentru care nu trebuie sa le agravam! Anumite inventii nu sunt inutile, ci te ajuta sa realizezi si alte activitati in timp ce ai grija si de copilul tau. Universul nu se opreste atunci cand nasti! Se strica lucruri prin casa, suna la usa, se intampla ceva neprevazut si trebuie sa pleci urgent de acasa! Toate acestea se intampla! Veti ajunge unele din voi sa ii reprosati copilului mai tarziu ca v-ati sacrificat (viata, cariera, sanatatea, relatia cu sotul) pt el! Am intalnit atatea cazuri de acest tip in cariera….
Cum sa nu cumparati patut pentru copil? Nici nu va inchipuiti cat rau poate face aceasta decizie! Veti vedea mai tarziu cat de mult va veti chinui sa va invatati copilul sa doarma singur. Chiar daca va accepta sa doarma in camera lui, va veti trezi intempestiv cu el peste voi in dormitor in toiul noptii. Aceste evenimente dauneaza atat autonomiei si independentei copilului, cat si relatiei de cuplu.
Jucariile au rolul lor in dezvoltarea psihologica a copiilor! Copiii care se bucura de jucarii incep sa inteleaga mai repede legatura dintre anumite situatii, fac conexiuni mult mai potrivite, sunt mai intuitivi, au o imaginatie mult mai bogata etc. La inceput trebuie sa le oferiti copiilor jucarii cu fete prietenoase, cu parti colorate puternic si diferit pentru ca ei sa poata faca diferenta intre diversele componente. Vorbiti cu ei, puneti-le muzica pt copii! Nu functionati dupa ideea preconceputa: “Eu n-am avut asa ceva si uite ce bine am ajuns!” Nu vreti ca ai vostrii copii sa va depaseasca? Anumite produse ne ajuta sa progresam! Saltelutele pt activitati, jocurile, cuburile, papusile ajuta copiii sa descopere lumea. La inceput ei nu pot explora lumea exterioara si pentru a le starni curiozitatea, este nevoie de jucarii! Chiar si premergatorul are rolul sau in dezvoltarea copilului, pe langa faptul ca il si protejeaza de lovituri puternice.
Nu pot intelege cum poate spune cineva ca un biberon este inutil!? Femeile care nu au lactatie ce ar trebui sa faca? Sa-si franga mainile ca nu sunt “suficient de mame”? Daca nu esti acasa si trebuie sa hranesti bebelusul ce faci? Scoti sanul in fata celorlalti si incepi sa alaptezi? Da, alaptatul este ceva natural, dar la fel de natural este si urinatul! Si totusi n-o facem de fata cu ceilalti!!! Daca trebuie sa ii dai copilului sa manance atunci cand esti mai mult timp in oras, trebuie sa ai un recipient in care sa ai stocat lapte sau in care sa pui laptele praf. Atunci trebuie sa utilizezi biberonul!!! Sunt atatea femei care trebuie sa suplimenteze laptele matern cu lapte praf! Cu ele ce facem? De asemenea, bebelusului trebuie sa ii dai si ceai! Oricat de mama eroina ai fi tu, ceai n-ai sa produci la san, asa ca tot iti trebuie biberon!!!
Suzeta… ziceti ca este inutila, nu? Stiti care este scopul ei? Sa satisfaca nevoia de a suge a copilului. Bebelusii se nasc cu anumite reflexe care ii ajuta sa supravietuiasca, iar unul dintre acestea este de a suge. Daca nu ar avea acest instinct, n-ati mai putea sa ii alaptati! Vor fi momente cand nu veti fi langa copil (trebuie sa mai faceti si voi altceva la un moment dat, oricat de dedicate ati fi) si atunci suzeta poate fi o solutie foarte potrivita pentru a inlocui o perioada limitata de timp sanul. Tatal, bunica, matusa nu pot da san copilului pt a-l linisti si nici n-ar fi acceptati pt ca bebelusul va recunoaste mirosul specific!
Inteleg ca prin aceasta postare se pledeaza pentru a nu se cumpara niciun fel de produs in care sa fie tinut copilul deoarece “numai infasurat la pieptul mamei sta bine copilul”, nu? Va trebui insa la un moment dat sa duceti copilul la cresa sau la gradinita ca doar n-o sa-l tineti vesnic acasa! Daca sunteti in permanenta langa copil si il tineti numai in esarfa dupa voi, veti observa ca atunci cand va fi necesar, copilul va refuza sa realizeze activitati singur, independent! In plus, ma indoiesc ca toate sunteti casnice, deci va trebui sa plecati la serviciu la un moment dat! Daca veti tine copilul in permanenta dupa voi, nu va vrea sa stea cu nimeni altcineva. Cum veti proceda? Renuntati la serviciu? Daca renuntati, cu ce va intretineti?
Nu mai judecati atat de mult nevoile copilului in bani! Renuntati la anumite lucruri, dar nu exagerati! Aveti nevoie de carucior (gasiti si mai ieftin daca nu va permiteti), de biberon (gasiti variante de sticla sau plastic la 5 lei… chiar si daca, prin absurd, am zice ca este inutil, la acest cost nici nu conteaza!!!), suzeta, premergator! Vasele acelea de plastic pt copii, “inutile”, le plac copiillor. Ei trebuie sa fie inconjurati de culoare, de desene, de povesti! Au nevoie de asta pt a se dezvolta armonios! Nu-mi spuneti ca niciuna dintre voi nu a cheltuit niciodata niciun ban pe lucruri cu adevarat inutile (haine pe care nu le-ati imbracat niciodata, pantofi pe care nu i-ati purtat etc)! Cumparati tot ce e mai bun pentru copii fara a va mai gandi atata la bani. In loc sa va cumparati un tricou pt voi, cumparati copilului o jucarie “inutila” sau in loc sa va luati un palton nou, cumparati-i un patut!
Loredana
September 4th, 2013 at 12:36 pm
“10 Lucruri care nu merita cumparate atunci cand vine bebe” .. pai draga mea …inseamna ca tie iti place sa te chinui ,daca aceste 10 lucruri ti se par inutile? ma bucur ca iti place sa iti rupi cocoasa in 2 cu copilul in spate zilnic si caruciorul ti se pare inutil … Stii ce cred eu ? ca nu ti se par inutile ,ci doar nu ai tu chef sa bagi bani in funduletul copilului ,si sa te chinui cu ce poti … macar nu mai posta asemenea idiotenii pe internet ca rade lumea de tine !!!!!!!