Prize libere si totusi sigure pentru bebe
May 3, 2010 | In: a fi parinte
Ca fiecare parinte ne-am pus problema securizarii prizelor. Am mers pe solutia clasica, adica am cumparat “blocatoare” ca sa astupam fiecare priza (noi am luat de la IKEA).
Ne-am lovit insa de urmatoarea problema:
Ca sa fie sigur trebuie sa acoperim toate prizele, sa nu lasam nici una libera.
Insa din cand in cand avem nevoie de o priza suplimentara si atunci e un chin sa scoatem protectia, dupa care sa o punem la loc (presupunand ca nu uitam).
Solutia? Am Mutat prizele la inaltime.
1. Am pus cateva prelungitoare cu mai multe prize pe diverse mese/birouri/dulapuri din casa
Fiind pe masa, bebelusul nu ajunge la ele si nu e o problema daca sunt cateva prize libere.
2. Am fixat firul prelungitorului cu banda adeziva de piciorul mesei ca sa nu poata fi tras jos de bebelus
Se vede destul de bine in poza de sus.
3. Am mutat cat mai multe aparate in prizele de sus
Am redus astfel riscul ca bebe sa scoata ceva din priza. Uneori au fost necesare ajustari, regandiri ale aranjamentelor prin casa, insa tot efortul s-a meritat pentru ca stam mult mai linistiti in privinta asta.
Am acordat o mare atentie stecherelor care pot fi scoase usor din priza. Pe acestea le-am mutat in totalitate sus.
Este important ca jos sa ramana doar combinatia de priza-stecher “shuko” care pot fi scoase mai greu. Insa oricum trebuie tinut un ochi pe copil pentru ca nu stim cand vine ziua in care va fi suficient de puternic si pentru operatiunea asta.
Alt “hint”
Avem un colt cu multe aparate de pus in priza si multe fire (televizor, modem, router, telefon, boxe, dvd player etc). Acest colt de casa l-am izolat blocand accesul bebelusului acolo. Totusi avem un stres mai mare legat de aceasta solutie pentru ca bebelusul va gasi la un moment dat modalitatea de a depasi obstacolele. Cred ca in curand trebuie sa reevaluam zona pentru ca Ra este din ce in ce mai descurcareata prin propriile forte.
Voi ce alte idei ati avut legate de securizarea prizelor?
8 Raspunsuri to Prize libere si totusi sigure pentru bebe
Ce NU am facut, de merge copilul la 10 luni | Adelle
May 3rd, 2010 at 10:03 am
[…] nu a trebuit sa stea “cuminte” in tarc, in patut etc. Am securizat casa si am lasat-o sa exploreze in voie (cu un ochi vigilent pe ea). Si atunci copilul face milioane de […]
roxana
May 3rd, 2010 at 11:56 am
Noi am luat niste aparatori din platic, cu doua picioruse care se baga in prize si se scot cu o cheita. Sunt foarte practice si foarte usor de scos. Plus ca nu se vad ca sunt incolore.
Baloo
May 3rd, 2010 at 5:24 pm
si noi folosim la toate prizele acelasi gen de aparatori. Insa nu e chiar comod sa le scoti. De cand am urcat prelungitoarele pe birou este mult mai usor.
diana
May 3rd, 2010 at 5:40 pm
Noi nu am făcut absolut nimic special. Dar am fost mereu cu el, nu a stat niciodată singur (evident, se mai juca şi singur, însă aveam mereu un ochi acolo) şi i-am explicat tot ce se putea, încă din primele luni.
Probabilitatea cuiului în priză e una atât de mică (ce dumnezeu să facă un copil cu un cui în mână:)) )iar atenţia şi timpul dedicat lui au înlocuit orice alte deviceuri.
Si cred că nici nu avem prea multe prize/cabluri în casă 🙂
Erika
May 4th, 2010 at 7:35 pm
Asta da o problema destul de mare.
Noi avem o serie de prize sus, si o serie de prize jos. Cele de jos, in anumite situati chiar si pe cele de sus, le-am securizat cu aparatorile cu cheita mentionate mai sus de Roxana.
In rest avem prelungitoare ce sunt din start securizate, au fost putin mai scumpe dar isi merita banuti. Totusi o serie de cabluri mai sunt pe jos, dar i-am explicat de vreo doua trei ori Andreiei ca nu are voie, ca face bubu, si acuma nu mai prezinta interes, nu a tras niciodata de cablurile ce mai sunt le vedere (sunt putine, restul sunt relativ ascunse).
Cred ca este bine totusi ca bebei sa se obisnuiasca de mici cu cablurile…sa tie de ele dar sa stie si ca nu au voie la ele.
Baloo
May 4th, 2010 at 10:39 pm
@Erika – cum sunt prelungitoarele securizate? Pe ce principiu functioneaza?
Bianca
May 12th, 2010 at 12:11 pm
Noi folosim prelungitoare securizate de la Ikea – au un cerc rosu si stecherele nu se pot introduce decat cu forta si in pozitie perfect verticala. Am pus si dopuri la prize, dar juniorul le scoate folosind piciorusele de la stecherul unui aparat electric. Pana la urma l-am lasat sa umble la prize, prelungitoare, sa incerce sa introduca aparatele in priza, sub supravegherea noastra. La un moment dat s-a plictisit.
Alina
May 25th, 2010 at 8:47 pm
Priza albastra este standardul frantuzesc. Daca ai si perechea ei au by default niste protectii, un fel de arcuri care lasa cu greu ceva sa intre.