Totul despre purtarea bebelusului iarna
September 20, 2011 | In: port bebe
E clar ca sunt “fan” al purtarii bebelusilor si propovaduiesc in stanga si in dreapta. Iarna insa incerc si mai abitir sa conving parintii sa isi poarte bebelusii, mai ales pe cei foarte mici, pentru ca exista cateva mari avantaje in plus fata de sezonul cald. As vrea sa intorc acest subiect pe toate partile si sa lamuresc problemele pe care eu una mi le-am pus in prima iarna cu Ra:
- de ce e mai bine sa purtam bebelusul iarna
- cum se poarta bebe iarna
- ce accesorii ne-ar putea ajuta, desi ne putem descurca si fara daca avem o haina mai larga
- cum imbrac eu copilul
- conteaza varsta copilului?
- ce port-bebe sa aleg iarna?
De ce ii e mai bine iarna lui bebe in port-bebe decat in carucior
Pe langa avantajele generale ale purtarii bebelusului sunt cateva aspecte specifice sezonului rece
1. Nu am grija ca ingheata – bebe primeste permanent caldura de la parinte
Una din marile probleme iarna in carucior este ca nu putem stii cu certitudine daca lui bebe nu ii este cumva prea frig sau prea cald. Am simtit pe propria piele ca iarna oricat as fi de gros imbracata exista o buna sansa sa ma ia cu frigul daca stau pe loc, incepand cu extremitatile. Iar in carut bebe sta pe loc. Tendinta este sa ii infofolim pana abia se mai misca, dar chiar si atunci, nu se stie. Si mai rau este sa transpire, iar cand bebe e in costum de “cosmonaut” nu e simplu sa imi dau seama daca a transpirat.
Una peste alta este o sursa de stres permanenta si de aceea tendinta este sa ii tinem cat mai putin afara in timpul iernii. Si asa ajungem la problemele cu vitamina D, nu se caleste etc.
De ce ar fi diferit in port-bebe?
Atunci cand e purtat, bebe sta lipit de pieptul parintelui si exista un schimb de caldura intre bebe si adult. Parintele este ca un calorifer pentru bebelus si astfel copilul isi regleaza permanent temperatura. Stresul cu frigul se reduce la minimum, de fapt la mine a disparut complet dupa un timp.
Pentru ca schimbul de caldura sa aiba loc este important sa nu existe niciun strat mega-izolator intre mama si bebe. Haina/geaca de iarna este practic ultimul strat al unei tinute pentru sezonul rece iar rolul ei primordial este de a izola foarte bine si de a impiedica transferul de caldura cu exteriorul.
De aceea e bine sa nu existe nici haina (geaca) parintelui si nici a copilului intre cei doi. Restul hainelor precum un pulover sau bluza sunt ok deoarece permit intr-o anumita masura transferul de caldura.
Solutia este ca haina parintelui sa ii inconjoare pe amandoi, iar bebe sa nu aiba geaca deloc ci doar restul hainelor purtate de obicei iarna.
Daca nu aveti o haina suficient de larga care sa va curprinda pe amandoi exista protectii speciale care rezolva elegant aceasta problema (vedeti mai jos capitolul special unde prezint astfel de accesorii).
2. Cea mai buna metoda de a-l tine pe bebe afara
Este o consecinta directa a primului punct. Iarna, daca nu am stres ca ingheata atunci poti sta cu el ore intregi afara. Mi-aduc aminte ca in prima iarna cu Ra cand avea 6-9 luni ieseam zilnic afara cateva ore si ma plimbam. Ea dormea linistita sau privea curioasa in jur si nu avem treaba ore in sir.
Bonus: si eu faceam miscare. Cateva ore de mers zilnic in aer curat e o adevarata binecuvantare pentru fizic mai ales dupa nastere. E adevarta ca uneori ma plictiseam insa luam o carte in geanta si citeam.
3. Mult mai comod sa umbli prin oras sau in natura.
Iarna se adauga zapada si mizeria de pe strazi la obisnuitele greutati pe care le intampinam cu caruciorul (masini pe trotuare, urcatul in autobuze, coboratul la metrou, pusul in portbabgaj etc). In port-bebe nu am treaba, ma strecor usor si repede.
Accesorii pentru purtat iarna
Nota importanta: Nu inseamna ca fara aceste accesorii nu puteti purta copilul iarna. Spre exemplu daca iesiti doar perioade scurte afara bebe poate sta linistit si peste geaca parinteui ca nu “are timp” sa inghete. Oricum e mai bine purtat decat in carut. Acestea sunt accesorii care va ajuta sa il purtati pe bebe astfel incat sa primeasca suficienta caldura de la parinte si va permit sa stati perioade mai lungi afara.
Acestea fiind spuse sa vedem pricipalele “sisteme”:
Protectia pentru copii purtati (cover)
Este favorita mea si cea mai convenabila solutie din punct de vedere al pretului. Am comandat una din Germania mult inainte de a deschide magazinul. Am folosit-o toata iarna, am petrecut ore si ore cu Ra afara in port bebe. Am fost atat de incantata incat i-am contactat pe producatorii din Finlanda si MaMDesign a fost brandul cu care am deschis magazinul.
Este ca o haina care vine peste spatele bebelusului. Se prinde la spatele parintelui cu doua sforicele si il acopera complet pe bebe, mai putin capul. Piciorusele intra si ele inauntru, avand si un mecanism de reglare la dimensiunile copilului. Foarte important este si ca se poate adapta si la dimensiunile parintelui astfel incat ambii parinti o pot folosi.
Este destul de usor de legat. Se pune copilul in port-bebe in fata (nici eu nici bebe nu avem haina pe noi). Apoi se pune protectia peste bebe si se leaga la spatele parintelui cu sforicelele cu o simpla funda. Abia apoi imi pun si eu haina pe care o las descheiata. Haina imi protejeaza spatele iar partea din fata e aoperita de bebe si de protectie. Se creeaza ca un cuibusor in care ne incalzim reciproc.
Din ce e facuta protectia? La interior are un polar iar la exterior un strat rezistent la vant (windproof) si ninsoare. Nu este 100% waterproof insa se descurca binisor la o ploaie medie sau la una mai puternica dar scurta, cat sa ajungi la adapost. Marele avantaj este ca respira foarte bine, neavand materialele acelea inerent mai plasticoase 100% rezistente la apa. Garantez ca la o activitate normala nu aveti nevoie de mai mult – deocamdata nu am auzit pe nimeni sa se planga de faptul ca nu sunt 100% waterproof. Tot cei de la MaM au si un model complet waterproof insa este mai scump si nu sunt sigura ca merita. Iarna oricum nu prea ploua si cel mai important e sa tina cald si la vant. De fapt si de drept am fost odata cu Ra primavara la munte unde ne-a plouat usurel cateva ore dar ne-am descurcat cu protectia si ce mai aveam la noi.
Haine largi pentru purtat copiii
Exista haine special facute sa il cuprinda atat pe parinte cat si pe bebe. Este ca o haina foarte larga. De obicei materialul in plus (prelungirea) se ataseaza pe fermoar, si bineinteles se poate si scoate la nevoie. Astfel, atunci cand nu il purtam pe bebe, haina cea larga se poate usor transforma intr-o haina normala pe care o putem folosi ani de zile dupa ce copilul a trecut de faza purtatului.
Este excelenta si inainte de nastere pentru ca va cuprinde numai bine burtica. Prelungirea are o gaura prin care bebe scoate capul, in rest stati amnadoi acolo ca intr-un cuibusor. Unele modele permit si purtarea in spate, deci au fermoar si la spate pentru a putea atasa acolo prelungirea.
In principiu o haina e mai usor de pus decat protectia, si acopera ceva mai bine pentru ca e o singura bucata de material, insa sunt mult mai scumpe si s-ar putea sa nu se potrivesca ambilor parinti (datorita marimii diferite sau designnului nepotrivit pentru tati).
Dickey (guler)
Pieptul mamei poate ramane un pic mai descoperit atunci cand se foloseste protectia, mai ales atunci cand alapteaza in port-bebe. Dickeyul este ca un guler mai larg care acopera gatul si pietul mamei pana deasupra sanilor. De fapt vin in general cu un guler asemanator si pentru bebe, putand fi prinse chiar si atasate una de alta pentru protectie maxima.
Eu una nu am avut dickey, nu stiam de el in prima iarna. Uneori imi era rece cat alaptam insa m-am descurcat si fara. As recomanda sa nu il cumparati din prima ci doar daca veti constata ca nu va descurcati fara.
Acestea sunt cele trei mari categorii de protectii care ne ajuta sa purtam bebelusul iarna. Bineinteles ca sunt multe variutiuni pe aceeasi tema. Mai exista si alte lucruri interesante care pot ajuta iarna insa despre ele poate in alt articol.
Cum ne imbracam?
In general Ra are pe ea exact cate straturi am si eu – este unul din principiile noastre de baza. De cele mai multe ori iarna asta inseamna trei straturi:
- o bluza/body (prefer din lână) si jambiere
- overall din polar
- protectia de iarna daca o port sau geaca de iarna atunci cand merge singura
O atentie speciala trebuie sa acordam poate picioarelor (ma refer mai ales la extremitati, la talpi). Trebuie sa fie si ele bine acoperite de protectie sau de haina, sa stea in “cuibusor”. Daca sunt bine protejate in “cuibusor”, n-ar trebui sa fie probleme. Dar depinde de fiecare parinte, de haina folosita. Daca aveti dubii in privinta asta merita sa aruncati o privire la botoseii din lana merinos special conceputi pentru a proteja piciorusele copiilor purtati.
Conteaza varsta copilului?
Pe mine cel mai mult m-a ajutat protectia in prima iarna cu Ra cand statea ore in sir in port bebe. Atunci a fost indispensabila, nu stiu cum m-as fi descurcat fara.
Iarna trecuta, cand avea deja 1 an jumate am folosit-o mai putin pentru ca mergea si vroia cand sus cand jos. Nu e chiar la indemana sa dai jos si sa pui la loc protectia de mai multe ori. De aceea in a doua iarna uneori o purtam sub cover insa pe distante scurte nu mai foloseam protectia ci o purtam peste geaca si eram amandoua imbracate normal. Una peste alta am folosit coverul, dar in mai mica masura. Iarna asta cred ca o sa incerc mai mult o haina pentru ca se pune si se scoate mai repede, mi se pare mai potrivita pentru todlleri. Sau poate ca nu mai avem nevoie deloc de protectie. La varsta asta sta in port-bebe in general doar pe distante scurte, si atunci nu o sa avem nevoie de cover. Probabil o sa o mai folosim atunci cand mai adoarme in port-bebe, dar se intampla din ce in ce mai rar.
Asadar la un copil de peste 2 ani trebuie sa va ganditi bine daca merita sa investiti intr-un cover. Depinde mult de ce “obiceiuri” aveti inca.
Ce port-bebe e mai potrivit pentru iarna?
Atunci cand alegeti un port-bebe NU trebuie sa va ganditi “il iau pe asta ca a mai gros, tine mai cald”. Este mult mai important sa va simtiti la modul general confortabil cu port-bebeul respectiv, astfel incat sa il si folositi zilnic. “Tine de cald” nu este un criteriu pentru ca niciun portbebe nu va tine suficient de cald iarna, veti avea oricum nevoie de protectie suplimentara. De altfel nici nu ar fi bine sa tina prea mult de cald pentru ca atunci ce ne facem vara? Ar muri copilul de cald in iulie.
Acestea fiind spuse exista cateva nuante de luat in considerare.
1. Acesoriile de iarna descrise mai sus nu pot fi folosite atunci cand bebe e purtat pe sold. Protectia poate fi folosita doar cu bebe in fata sau in spate. Haina poate fi folosita si cu bebe in spate daca are desigunul de asa natura.
Asadar
- pouchul (sling fix) poate fi folosit doar peste haina parintelui, fara accesorii suplimentare, deci pe perioade scurte
- slingul cu inele poate fi folosit cu protectiile doar in pozitia burtica pe burtica, nu pe sold. Pe sold merge doar peste geaca, ca si pouchul
- similar, orice alt port-bebe care permite si pozitionarea pe sold (Manduca, Marsupi plus, mei-tai etc) poate fi folosit pe sold doar peste haina parintelui. Insa in general acestea sunt purtate mai degraba in fata si functioneaza cu toate protectiile.
2. Este clar ca un wrap cu cele trei straturi ale sale va furniza o protectie mai buna iarna. Spre exemplu un wrap elastic este minunat pentru purtarea in primele luni pe timp de iarna. Si daca folosesti un wrap atunci sigur poti trece iarna si cu un cover mai subtire, cum e cel pentru 4 sezoane. Repet insa, orice port-bebe poate fi folosit iarna si grosimea sa nu trebuie sa fie un criteriu major in alegere.
3. Desi pare poate evident imi fac datoria si spun ca trebuie sa va asigurati ca aveti un port-bebe cu adevarat ergonomic. Sunt mai multe criterii generale insa doua dintre ele capata o importanta sporita pe timp de iarna:
3.1. Nu trebuie sa existe nici un fel de material de al port-bebului intre parinte si copil – ca sa nu impiedice transferul de caldura de care vorbeam la inceput.
3.2. Protectiile facute de producatori “adevarati” de babywearing pot fi folosite doar daca bebe sta cu fata la parinte, nu cu fata la exterior. Asta pentru ca un bebe nu ar trebui purtat cu fata la exterior.
Uff, iar un articol lung, dar util sper eu. Dragi parinti, sper ca am adus mai multa lumina asupra subiectului. Si sper din toata inima ca v-am dat curajul sa va purtati bebelusii din prima zi mai ales iarna, pentru ca nu exista mod mai bun de a iesi afara atunci cand e frig. Prima mea iarna cu Ra a fost de-a dreptul magica si imi va ramane tot timpul in suflet tocmai pentru ca am fost nedespartite printre nameti in cuibusorul nostru.
Nu ezitati sa comentati si sa intrebati; probabil sunt aspecte care mi-au scapat sau poate nu am fost destul de clara in explicatii
PS: anul trecut am mai scris un articol asemanator. Cred ca am inceput sa ma “ramolesc” pentru ca mi-am adus aminte abia dupa ce i l-am dat pe cel nou lui tati la review. Am hotarat totusi sa il public pentru ca sunt cateva aspecte mai bine explicate in cel nou, plus ca nu imi venea sa-mi arunc munca pe apa sambetei. Cel vechi are parca ceva mai mult farmec, sau e mai putin comercial? Interesant cum poti scrie diferit la un an distanta 🙂
12 Raspunsuri to Totul despre purtarea bebelusului iarna
Emilia
September 20th, 2011 at 4:58 pm
Buna,
Vroiam sa te intreb: pe tine nu te doare spatele de la purtat “bebelul”. Folosesc bebel pt ca Alex are 3 luni si e termenul cel mai des utilizat de noi 🙂 Eu am o manduca si un wrap si am dureri de spate de la ambele ( dupa o anumita perioada de purtat: gen 2-3 ore) Si pt mine e mai comod si mai usor cu aceste “instrumente” ( desi wrapul acum….nu prea ne impacam noi asa bine) dar eram curioasa ce zice lumea de acest aspect. Dc au mai patit o si altii 🙂
La noi problema este ca ziua nu prea vrem sa dormim in patut sau in carucior, dar dormim in sec 2 cand il pun in manduca. IN principiu, nu prea ma deranjeaza, dar as vrea sa mai doarma linistit si bine intins in patut 🙂 insa nu cred ca o sa imi vad visul transformat in realitate.
Tu cum iti adormeai donsoara cand avea 2-3 luni si care era programul vostru de somn ziua? Bebe al meu e super activ si, desi pica de oboseala, tot nu vrea sa doarma so incep sa intreb in stanga si in dreapta poate aflu vreo smecherie:)
Asa ca mamelor din lumea intreaga, pls share your tips 🙂
thx
Emilia
Anca
September 20th, 2011 at 5:56 pm
Foarte util, Cristina. Multumim. Doua semne de întrebare tot as avea:
1. Daca protecția nu e rezistența la apa ce Facem pe ninsoare?
2. Cum ai rezolvat problema hainutelor cand Ra dorea totuși sa meargă pe jos, dar dupa 15-20 de minute, obosita, prefera tot “cuibul”? Geaca peste geaca nu e cam mult si cam incomod? Ca sa nu mai spun de protecție. Planul ar fi sa o iau dupa mine si s-o folosesc optional? 🙂
@ Emilia – nu e incurajator, dar somnul se regleaza undeva dupa 4 luni. Mai e putin. 🙂 oricum, pana atunci, noi am avut mai multe reprize bune de somn in sling sau in marsupiu decât in patut sau in carucior. O buna metoda de adormit brbelusul e alaptarea “la orizontala” daca ești adapta laptelui matern.
Cat despre durerile de spate, apar inevitabil. Ce sa faci, copiii cresc, ceea ce ne si dorim pana la urma. Diferența cu sistemele ergonomice de purtare e ca se dau peste cap muschii, dar nu îți faci praf coloana, nici bratele de care ai tot mai multă nevoie. Rezolvarea mea – mama de bebe de 9 kg la 6 luni, deci greu de dus 🙂 – a fost masajul la spa 🙂 un rasfat măcar o data pe luna meritam si noi, nu? 🙂
Adelle
September 21st, 2011 at 1:23 am
Emilia, e perfect normal ca un bebelus la 2-3 luni sa vrea sa doarma doar langa mamica lui. Se spune ca bebelusii traiesc trimestul 4 de sarcina. Ei au nevoie de mama pentru a se adapta noii lumi.
Si fetita mea pe la 2 luni dormea aproape numai in wrap. Si eu erau un pic disperata ca nu doarme singura in pat, dar am inteles-o si am fost alaturi de ea.
Si a mea pica de somn si nu adormea. Ei au nevoie de ajutor pentru a intra in lumea viselor 🙂 Nu incerca sa il extrastimulezi in ideea ca va obosi si va dormi, ia-l usurel la plimbare si va adormi.
Pe mine nu ma doare spatele de la Manduca si Wrap. Una dintre posibile cauze pt durerile tale ar fi legarea copilului prea jos. Daca e jos, atunci te trage in fata si pune presiune pe umeri. Ia-ti ca punct de repede sarutul pe creste. Trebuie sa iti fie foarte usor sa il saruti pe cap, fara sa simti nevoie sa te apleci sau sa iti lungesti gatul.
La wrap poti desfasura foarte bine materialul pe spatele tau, practic greutatea se va distribui.
La Manduca incearca sa o pui cu bretele in X. Merge? 🙂
Adelle
September 21st, 2011 at 1:29 am
Anca, multumesc de comentariu. Uite si raspunsurile la intrebarile tare:
1. Protectia tine la ninsoare, si e testata de mine (am precizat acum si in articol). A tinut si la o ploaie marunta pe munte. Ea nu tine la ploi torentiale sau plimbari lungi prin ploaie marunta.
2. Geaca peste geaca e ok pentru un timp scurt. Am folosit si noi anul trecut cand RA avea 1,5 ani si umbla apoi cerea sus, apoi iar umbla. La faze din acestea nu prea ai ce face. Si da, eu am umblat mult cu protectia in geata “doar in caz”. Daca o vedeam ca ii e somn, ii scoteam geaca, puneam protectia peste noi si hai la somn.
Alteori la pranz nu reusea chip sa adorma si atunci o puneam repede in Manduca, trageam protectia si fuga afara. In 10 min dormea tun, inapoi in casa, scos protectie, scos copil si pus in pat.
sakura
September 21st, 2011 at 2:44 pm
Vin si eu cu o completare.chiar daca articolul tau e complet. chiar daca ai mai scris odata despre asta 🙂
Da, intradevar bebelusii au nevoie de purtare, atasare, contact apropiat si indelungat si dupa nastere. se numeste gestatia exterioara (exterogestation)
E foarte interesant de citit.
E adevarat ca purtatul bebelusilor da dureri de spate dar asa se intampla si cand tii copilul in brate fara portbebe -si te mai si dor mainile si nici nu stai intr-o pozitie corecta. Portbebeul, oricare ar fi el, wrap, marsupi, meitai, …rebuie sa-l pui corect asa cum zice si Cristina. mai sus, breteTele fixate bine, simetric… Altfel iti fortezi coloana. Eu am purtat-o in wrap pe Gloria pe vreme ploioasa sau rece, si pe ninsoare, asta iarna cand mergeam la facultate. Luam deasupra geaca sotului meu sau a fratelui meu, ce le purtam si pe timul sarcinii. Ne incalzeam una pe alta si ne incalzea si geaca. Va spun din propria experienta ca purttaul bebelusilor corect vreau sa zic, e o placere.si ptr mama si ptr copil. Am purtat-o (si o port inca) si in wrap si in marsupiplus peste tot cu mine. – in parc, cu sania, la cumparaturi, in spital, la munte, prin casa cand am treaba de facut, in ultimul timp am pus conserve ptr iarna cu ea in spate, am fost la cules de nuci…
Si eu sunt fericita posesoare a unei coloane fracturate in urma cu 10 ani si a doua calcaie fracturate in acelasi accident. Purtatul copiilor ma obliga sa merg drept, sa am o tinuta corecta, si sa-mi pun picioarele sa faca miscare cu un scop bun. Nimic nu se compara cu sentimentul de siguranta si protectie a copilului meu.
Pe ploaie cu marsupi plus sub geaca am si alaptat-o. eram in drum spre facultate si nimeni nu stia ce face noi doua 🙂
Emilia
September 22nd, 2011 at 5:08 pm
i am back 🙂
referitor la wrap: la inceput cand era micut, mi placea la nebunie sa l port asa, dar aveam o problema: punea presiune pe sani, mai ales ca la mine mama natura a uitat sa puna stop cand turna “obiectele ” in cauza. am facut o pauza cu wrapul si am incercat din nou, undeva pe la 2 luni si ceva -parca- cu acelasi sentiment de presiune. e normal? pot face ceva pt a remedia situatia? da, puteam sa l sarut ok, dar tot aveam impresia ca wrapul trage de mine in fata si cumva bebe atarna in el. poate e si o chestie de obiesnuinta ca in ultima vreme l am tot purtat in spate, in manduca. imi este greu sa l port in fata din 2 motive: nu pare sa i placa si am avut o operatie la un san si nu as vrea sa l apas cu greutatea lui. m am uitat mult la filmulete cu si despre wrap si cred ca l pozitionez bine.
referitor la somn: ce ai facut dupa 3 luni?donsoara ta dormea si in patut?
thx pt info
Raluca
September 23rd, 2011 at 12:06 pm
Sakura, ce fain ai scris! Si pentru noi, la aproape 2 ani, e in continuare o reala placere sa ne plimbam asa! Un sentiment minunat!
Emilia, eu in wrap si ssc nu am simtit niciodata vreun disconfort. E posibil sa legi prea putin strans wrapul? Cand il legi, trebuie sa fie fix pe tine, fara sa lasi loc bebelusului. In spate nu prea e indicat la 3 luni, pentru ca inca nu stie sa-ti semnalizeze cand are nevoie de ceva sau nu se simte bine, si tu nu-l vezi. Incearca si cu manduca, in fata, in loc de wrap. Poate wrapul ti-l tine mai apasat pe sani. Sau incearca si un sling. Uite ca acuma mi-am dat seama ca toate prietenele mele fane ale slingului cu inele au sanii mari :))
Testeaza Manduca iarna | Adelle
September 27th, 2011 at 9:05 am
[…] Mai multe despre purtarea bebelusilor in sezonul rece poti citi in ultimul articol. […]
nona
November 4th, 2011 at 11:13 am
am citit si recitit articolul, mai ales ca suntem in prag de iarna. pitica mea are 2 luni si jumatate. de la o luna folosim cu succes wrap-ul. nici a mea nu dormea nicaieri mai mult de 40 de min (asta daca reuseam sa o pun jos din brate), insa in wrap imi doarme chiar si cate 4 ore. cred ca asta inseamna ca il adora :).
acum as vrea un alt sistem de purtare, pt ca wrap-ul mi se pare un pic cam complicat daca vrei sa il pui afara. pusesem ochii pe un mei tai sau un pouch reglabil, fiecare cu avantajele lui. si evident pe cover-ul de iarna. nu stiu cum sa ma decid. pouch-ul ma tenteaza mai tare parca, ca sunt convinsa ca atunci cand o sa mai creasca o sa o port mult pe sold. si e cel mai usor de pus. dar citind articolul, am o intrebare: poti folosi cover-ul? bineinteles, la pozitia tummy2tummy. si de ce spui ca merge numai peste geaca? in mintea mea pozitia asta merge perfect pe sub geaca. ti-am mai scris pe undeva, ar am uitat unde. scuze 🙂
referitor la dormit, de cateva zile pot sa ma laud cu pitica mea care adoarme singura in pat, desi pana nu demult trebuia sa o alaptez pana adormea. sa va zic ce am facut:
1. am pus-o in patut cat de des am putut. a invatat sa se joace acolo, are o multime de jucarii, caruselul o fascineaza la maxim.
2. am ales o paturica gen portbebe (e important sa simta caldurica si la umeri si ceafa, chiar si la caput) pe care sa o folosesc constant. cand era ora de nani, o alaptam si puneam paturica pe ea. adormea la mine in brate si o puneam in patut, iar paturica o ajuta sa nu simta diferenta de mediu asa de tare. daca se trezea si nu ii convenea reluam. incet incet s-a obisnuit si se trezea cand o puneam in patut, dar nu zicea nimic. inchidea ochii si dormea la loc. nu mi-a venit sa cred. acum, dupa vreo 2 saptamani sau 3 de cand fac acest lucru, o pun in patut treaza, o bag in paturica, o pup si ii spun ca e vremea de nani, ies din camera si ea adoarme. fara un scancet. se foieste pana isi gaseste locul dar doarme. cateodata isi mai suge degetul. nu sunt fericita, dar acuma protesteaza daca ii dau sanul si nu ii e foame, si suzeta a acceptat-o dupa o luna de incercari, si a durat o saptamana pana a descoperit ca degetul e mai gustos. om vedea ce facem si cu degetul. accept sugestii.
dar cred ca bebe trebuie sa fie pregatit pentru a dormi singurel. daca nu, pastrati rutina si incercati cand mai creste. cred ca obiectul tranzitional e foarte important (la mine paturica).
wrap-ul m-a ajutat ca sa ii respect orele de nani. daca nu vroia papa si era adormita, pac hai la plimbare.
bafta si multumesc anticipat pentru lamuriri.
beyonce
November 17th, 2011 at 2:48 am
F interesant ! Ma bucur ca s-a abordat subiectul referitor la al 4 lea trimestru ! Scuzati-mi inocenta,dar chiar nu am stiut!Murmurelul meu are4 lunite si numai in wrap/mei-tai( preferam wrapul ,dar ia mult timp sa il pui) adoarme in cursul zilei,seara la mami la san cu cantecel de legan cantat de mama.Asa e la noi! Nu ma chinui sa il dezvat! Ador legatura stransa dintre noi si cum ne intelegem noi asa bebeloceste din priviri! Cand nu mai vrea in wrap sau ergobaby,se intinde si face fata de mofturici,scanceste si atunci il scot si el ma rasplateste cu un zambet larg pe care eu il fur mereu cu un pupic! Ah ce minunat e sa fii mama si sa ai bebe purtat si alaptat la san!Dorim numai bine tuturor parintilor si sa creasca mari puiutilor lor!
Ralu
November 22nd, 2011 at 10:30 am
Am si eu o intrebare Adelle, de ce nu se poarta bb in marsupii cu fata spre exterior? Multumesc!
Adelle
November 23rd, 2011 at 12:01 am
Ralu, purtarea cu fata catre exterior
1. suprestimuleaza copilul, el nu se poate retrage daca e obosit sau daca il sperie ceva, de adormit este destul de greu in acea pozitie (nu imposibil, dar totusi nu e o pozitie comoda)
2. picioarele atarna, nu au sprijin, acest lucru favorizeaza displazia de sold. Si nici nu este comod. Gandeste-te cum e sa stai pe o sa de bicicleta cu picioarele atarnate, si apoi incearca un scaun. Evident e mult mai comod este un sprijin pana sub genunchi
3. Coloana poate fi fortata, ceea ce poate favoriza scolioza.