Gatim impreuna: paste cu sos pesto
September 22, 2010 | In: mancare sanatoasa
Ieri am gatim impreuna una dintre retele mele preferate pentru ca e rapida si apreciata de pitici: paste cu sos pesto facut in casa din busuioc si nuci.
Am cules din gradina busuiocul, ne-am jucat cu iarba, am gustat doua prune, am cules o rosie si in final ne-am pus pe treaba. Am spalat si curatat busuiocul, apoi l-am dat prin blender impreuna cu nucile (rasnite in prealabil), plus un pic de usturoi, fulgi de drojdie si ulei. A fost mare distractie cu blenderul, mai ales cu butonul de turbo. Eu am pus ulei de rapita, dar orice tip de ulei e bun, numai sa fie presat la rece, adica extravirgin. De cateva luni sunt mare fan ulei de rapita, acesta avand un gust mai putin dur, un pic dulceag. Reteta originala e cu muguri de pin, insa doar nuci am avut. Erau nuci proaspete, de anul acesta, chiar ar fi fost pacat sa nu le folosesc.
In locul fulgilor de drojdie pot pune si parmezan. Prefer prima varianta fiind o sursa foarte bogata in proteine, minerale si mai ales vitamine tip B. Mai multe detalii aici.
Ra m-a ajutat la gatit, e foarte incatata sa ma asiste la aceste activitati, mai si degusta una alta, spre incatarea mea. Sta intr-un FunPod, o invetie foarte simpatica care ridica copii la nivelul blatului de bucatarie astfel incat sa parcipe la treaba. Tot in FunPod mananca in mod normal. Nu sta jos, sta in picioare, ceea ce ii ofera ceva mai multa libertate de miscare, mai ales ca Ra nu e genul de copil care sa il pui in scaun si sa stea 10-15 minute. Multumim bunicul ca ne-a dotat cu FunPod ย (o idee preluata de la Urbankid).
Revenind la retata noastra, pastele se fierb, apoi se amesteca cu sosul pesto. Ar fi fost tare bune niste paste proaspete, vreo idee unde se gasesc?
Pot fi servite ca atare doar cu sos, sau se poate face un fel de salata cu rosii, mozzarela, ceapa, castraveti si ceva frunze verzi (rucola, sau salata, sau spanac).ย In ambele variante, va spun sigur ca e delicios.
Busuioc am in surplus, de aceea primesc cu placere idei de retete care il folosesc. Pot sa fac si o oferta de genul: comanda orice de la hiphip.ro si primesti bonus cateva ramurele de busuioc teapan si sanatos, de gradina. Anunta-ma pe email ca il vrei. ๐
13 Raspunsuri to Gatim impreuna: paste cu sos pesto
Ioana
September 22nd, 2010 at 11:03 pm
arata apetisant, dar paste adica carbohidrati…
refuz orice tentatie, dar imi ploua in gura :((
Andreea
September 23rd, 2010 at 12:12 am
Paste proaspete poti face tu cu masina de facut paste (eu o am din Real, in jur de 50 ron parca a fost). Suna foarte bine, eu nu prea i-am dat nuci lui Matei, asa ca te rog sa imi spui de unde ai luat fulgii de drojdie sa incerc si eu reteta:)
mariamirabela
September 23rd, 2010 at 2:04 am
Arata foarte bine si vorba Andreei, vreau sa incerc si eu. Nici eu nu i-am dat nuci Degetzicii, dar daca-i dau niste seminte de pin sunt bune? Si daca da, de unde le cumpar? Dar fulgii de drojdie? Eu n-as zice nu la niste busuioc proaspat, livrat la botul calului, la Clubul de duminica. Ce spui? ๐
Multumim pentru reteta, Cristina!
Adelle
September 23rd, 2010 at 7:38 am
@Andreea, fulgi de drojdie gasesti pe la magazine naturiste sau cu produse bio. Eu am luat de la rawz (http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/04/superfoods.html) dar gasesti cam la toate.
Interesant ce spui despre masina de paste.
@Maria, seminte de pin tot de la magazine bio – de ex Ki Life din piata Amzei, dar sigur si la altele.
Ok, s-a facut, vin cu busuiocul duminica :))
Dar ce au nucile macinate?
@Ioana, daca iei paste integrale zic ca nu e grav, chiar benefic.
Ioana
September 23rd, 2010 at 11:49 am
Nucile au potential alergen destul de mare, dar daca i-ai dat deja piciului si nu s-a intamplat nimic foarte bine. ๐
Cat despre paste… si integrale tot fac burtica…. tot ce bun e ilegal, imoral sau ingrasa….
Raluca
September 23rd, 2010 at 4:44 pm
http://www.rawmazing.com/recipes/pesto-and-other-basil-tricks/
http://www.rawmazing.com/recipes/basil-and-raw-food-expanded/
Mi-ai amintit cu pesto de retetele astea, ca sa tot folosesti busuiocul. Si mai pune la uscat pentru iarna :D.
Adelle
September 23rd, 2010 at 10:34 pm
O… Raluca, multam mult de tot. Geniale retele, in special ideile pentru congelare.
Ioana, am inteles ca dupa 1 an se pot da nuci. Mie chiar mi-a recomandat pediatra. Pitica mea mananca de mult si nu are nimic ๐
Andreea
September 23rd, 2010 at 10:40 pm
Si eu stiam ca nucile sunt OK dupa un an, potential alergen au alunele.
Muguri de pin se gasesc in piata Matache la o taraba cu minunatii si la magazinele arabesti.
Baloo
September 24th, 2010 at 10:25 am
Carbohidratii nu ingrasa decat in combinatie cu grasimile. Deci daca mananci paste fara lactate (branza, parmezan, smantana) nu ai probleme.
Acelasi lucru cu painea, per se nu e o problema, chiar e f necesara in alimentatie (cea intergala, nu cea alba). Insa problema e cum o mancam, adica de prea multe ori cu branza, cascaval, unt etc.
nedeia
October 9th, 2010 at 1:07 am
draga mea, reteta mea de sos pesto se face foaarte bine cu nuci caju in loc de muguri de pin. muuuult muuuult busuioc, cativa catei de usturoi (ii ador), nucile caju, sare, piper boabe, parmezan un pliculetz si ulei extravierge. masline, ca n-am ce ai tu.
paste proaspete sunt la Mega Image, niste pungi pe la raionul cu oua (acolo unde au frigider), dar vezi neaparat sa nu fie mucegaite. am vazut unele in raft care nu erau expirate, dar erau insa mucegaite.
sau le poti prepara singura ๐
mariamirabela
October 9th, 2010 at 11:54 pm
Muguri de pin am gasit in Real, la standul cu nuci, caju, migdale, stafide de langa raionul de legume si fructe, costa 16 lei 100 de grame.
Parmezan n-am avut acum, imi place acela bucata din care rad eu, nu cel la pliculete, dar am pus smantana si Printzului Consort i-a placut mai mult decat prima data cand nu am folosit. Usturoi am pus muuult, trebuia sa-mi spuna cineva ca aproape un catel de usturoi este muult prea mult.
Fulgi de drojdie am gasit la un magazin de produse naturiste de la mine din cartier, sunt de la Sanovita, 100 de grame, 8.5 lei.
Pastele au iesit delicioase, Adelle, mai da-ne retete din astea simple si gustoase.
Adelle
October 11th, 2010 at 12:10 am
Nedeia, am vazut si eu pastele de la Mega, dar nu m-au impresionat, chiar m-a speriat mucegaiul ala :))
Trebuie sa incerc si eu caju in pesto.
Maria, merci sa mi-ai zis unde gasesc muguri de pic. Din pacate, nu cred ca am vreun Real in zona. Ufff.
Azi am incercat sosul pesto peste cartofi fierti, delicios! Iar la sos am pus si ceva patrujel, si e fain si asa.
Cosul de legume bio | Adelle
August 5th, 2011 at 3:27 pm
[…] busuioc si patrunjel am facut pesto delicios si plin de vitamine, fier, calciu […]